Élet-Stílus

A nosztalgia nyugodttá és optimistává tesz

retro-tv(430x286)(1).jpg (televízió, )
retro-tv(430x286)(1).jpg (televízió, )

A Southamptoni Egyetem kutatói szerint a boldog időkre való visszatekintés segít megőrizni az értékesség érzetét, hozzájárulva ezzel a jobb kilátásokhoz.

A szakértők arra is rámutattak, hogy a nosztalgiát idéző dalok hallgatása optimistává tesz – ezt a hatást nem lehetett megfigyelni azoknál, akiknek semmilyen emlékük nem kötődött a zenékhez. A következtetés szerint a nosztalgia segíthet átlendülni a pszichés problémákon – írja a Házipatika.com.

Azok tehát, akik nosztalgiával tekintenek vissza a saját múltjukra, kedvezőbben viszonyulnak a jövőjükhöz is. A boldog emlékek felidézése tehát hozzájárul a mentális egészséghez. “A nosztalgia növeli az önértékelést, ami az optimizmus fokozódásával jár” – mondta Dr. Tim Wildschut, aki szerzőként működött közre a tanulmány elkészítésében.

A Personality and Social Psychology Bulletin című szakfolyóiratban megjelent értekezés kísérletében a résztvevőket megkérték, hogy idézzenek föl egy nosztalgikus emléket, és írjanak róla. Az önkéntesen másik csoportjának pedig átlagos eseményt kellett előhívniuk a memóriájukból. A kutatók megfigyelték, hogy a kellemes emlékek elbeszélésében sokkal több pozitív kifejezés kapott helyet.

A második kísérlet során az egyéneknek lejátszottak egy nosztalgikus vagy “semleges” dalt. Előbbieknél magasabb dopaminszintet lehetett megfigyelni, mint az utóbbiaknál. A dopamin többek között a “jóleső” érzésekért is felelős ingerület-átvivő anyag. A csoportok tagjai két dalszöveg-csokrot is kaptak, amelyek közül az egyiket a felük nosztalgikusnak tartotta. Amikor olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, hogy hogyan érzik magukat, a nosztalgikus szövegeket kapók optimistábban tekintettek a helyzetükre.

“Tulajdonképpen mindenki megtapasztalta már a nosztalgiát, és tudja, hogy egyfajta lelki támaszt nyújthat a jelenben. Mi ennél egy lépéssel előrébb merészkedtünk, hiszen arra voltunk kíváncsiak, hogyan hat a jövőre. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy az emlékezés jót tesz az egészségnek” – magyarázta Dr. Wildschut.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik