Élet-Stílus

Gyerekkorunk legjobb rajzfilmjei – szavazás

Lolka és Bolka vagy Nils Holgerson hatott inkább az Ön fejlődésére?

155 éve született Selma Laferlöf, akinek a Nils Holgersson csodálatos utazása Svédországon át című regényt köszönhetjük. A Nobel-díjas írónő könyvéből készült a Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal c. rajzfilm, amely valószínűleg komoly hatást gyakorolt minden, a 80-as években cseperedett magyar gyerek fejlődésére.

Erről eszünkbe jutott, hogy még mennyi elképesztő rajzfilmsorozat járult hozzá tudatunk kitágításához és/vagy beszűkítéséhez. Önnek melyik volt a kedvence? Szavazzon!  (Csak a tévés sorozatokra ér voksolni; az akkoriban leginkább videófilmen terjedő Tom és Jerryt és hasonló alkotásokat szándékosan hagytuk ki, és a magyarokat sem tettük bele, Pom-Pom és Vizipók csatájára még várni kell.)

Nils Holgersson csodálatos utazása a vadludakkal

Az itt látható epizódban éppen egy Vikidál Gyulára emlékeztető úriember próbálja kertásásra rábírni Nilset (akihez törpe létére remekül passzol Szerednyei Béla hangja, nála csak Hacser Józsa, a Pocok zseniálisabb). Hogy izgultunk, hogy a kiskrapek eljusson gond nélkül Lappföldre és vissza!

Jamie és a csodalámpa

Ha nem lett volna a feltehetően LSD-hatása alatt készült misztikus főcím, akkor is elvarázsolt volna minket az a világ, ahol Jamie és kutyája, a vak komondorra emlékeztető Sajó barangol éjszakánként olyan fickók társaságában, mint Megvagy Hadnagy, Rezes Bandi vagy Szám bácsi, a Szuperbusz alkotója.

Kisvakond

Ő a mi kedvencünk – bár nyilván senkit sem szeretnénk befolyásolni e komoly döntésben. A Zdeněk Miler alkotta Kisvakond (Krtek) a legendás cseszkó rajzfilmgyártás kultikus alakja. Ebben az epizódban a főhős és kis barátai épp a szülés folyamatát mutatják be a gyerekeknek – a 4:00 utáni pillanatok megtekintését csak 18 éven felülieknek ajánljuk.

Moha és Páfrány

A szintén csehszlovák sorozat eredeti címe: Pohádky z mechu a kapradí. Ebben az epizódban „Mókus koma” sajnos „borzasztóan szomorú”, ám problémájára a főhősök csak ennyit reagálnak: „Hát igen, mindenkinek megvan a maga baja”.

Lolka és Bolka

Avagy Bolek i Lolek. A zseniális lengyel rajzfilm a kapitalista világban Jym & Jam illetve Bennie and Lennie címen futott. A sorozatban nincsenek párbeszédek, így a világ bármely pontján élő gyermek tökéletesen fel tudja fogni a történéseket. Jelen esetben például azt, hogy a kis kópék egy komplett MÉH-telepnyi alkatrésszel bevonulnak egy sátorba, és ott percek alatt megépítenek egy pöpec tengeralattjárót.

Pampalini

„Donna Clara, hogy kerül ide ez az oroszlán!” – kiált fel Gálvölgyi János, és mi azonnal vágjuk, hogy a legismertebb lengyel vadász, Pampalini indul azonnal újabb kalandra. Itt éppen jeti után kutat; amelyről „tudjuk, hogy addig vár, amíg a fáradt vándor álomba merül, aztán összeszedi az ennivalót”; ezért Pampalini marhahúst csinál vadasan, a további történéseket azonban nem áruljuk el!

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik