Élet-Stílus

Itt az alkohol, amitől nem lesz másnapos!

Már akár két év múlva ott lehet a boltok polcain.

David Nutt professzor, akit 2009-ben a kormány menesztett vezető drogtanácsadói tisztségéből azon állítása miatt, hogy a kannabisz, az ecstasy és az LSD kevésbé ártalmas, mint az alkohol és a cigaretta, egy két részből álló folyamatot képzel el. Az emberek először megisznak egy olyan italt, amely az alkoholra jellemző örömteli, mámoros hatást váltja ki, majd amikor eleget ittak, bevesznek egy ellenszert tartalmazó pirulát, amitől azonnal kijózanodnak.

Mivel az alkohollal összefüggő megbetegedések Nagy-Britanniában 3,5 milliárd fontjába kerülnek az egészségügynek, Nutt professzor szerint, aki pályája nagy részét alkoholisták kezelésével töltötte, úgy véli, hogy az ártalmatlan ital forradalmasítaná az egészségügyi ellátást. A sok milliárd fontnyi forgalmat bonyolító alkoholgyártók azonban aligha fogadják majd örömmel az ötletet. Az sem biztos, hogy mindenkinek tetszeni fog az újítás, akit kifejezetten a finom borok vagy sörök íze vagy a barátokkal folytatott közös iszogatás vonz.

Nutt professzor, az Imperial College London munkatársa több olyan vegyületet is azonosított, amelyek azokat az agyi területeket befolyásolják, amelyek az alkoholmámor kellemes érzését kiváltják. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezek a kémiai anyagok nem aktiválják az agresszióval és a függőséggel összefüggő agyi területeket. A professzor úgy képzeli el, hogy egy ilyen vegyületet adnának hozzá a normális alkohol mellett a bárokban árusított ízesített koktélokhoz.

Még többet szeretne megtudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán?

Ha tehetné, ön kipróbálná? Írja meg véleményét kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik