Élet-Stílus
cigaretta(1)(960x640)(1).jpg (cigaretta, )

A vékonyabb cigaretta egészségesebb?

24.hu
24.hu

2013. 11. 15. 10:53

Egy angliai kutatás szerint a tinik körében a vékony cigaretták menőnek számítanak, és a legtöbb glasgow-i 15 éves úgy gondolja, hogy ezek a cigaretták kevésbé károsak is, mint a normál méretűek.

A felmérés során 48 tizenéves fiú és lány véleményét kérdezték négy különböző hosszúságú, átmérőjű, színű és kinézetű cigarettáról – írja a Házipatika.com.

Az Egyesült Királyság Rákkutató Intézetének felmérése kimutatta, hogy míg a hagyományos cigarettákat a legtöbben károsnak, gusztustalannak, erősnek és régimódinak tartották, addig a különféle szupervékony változatokat inkább klassznak tartották, holott sokszor éppen ezek a termékek tartalmazzák a károsabb összetevőket.

Gerard Hastings professzor, a tanulmány egyik készítője úgy véli, vizsgálatuk megerősíti azokat a korábbi kutatási eredményeket, miszerint mind a csomagolás, mind a cigaretta kinézete erős marketingeszköz a dohánygyárak kezében, akik ezek segítségével a dohányosoknak egy új generációját indítják útjukra. Ideje lenne végre, hogy szigorú rendeletekkel mind a cigarettadobozok, mind a cigaretták kinézetét szabályozzák.

A tanulmány készítésében szintén résztvevő Allison Ford, a Stirling Egyetem munkatársa hozzátette, hogy a mostani kutatás az első, amely rámutat arra, mennyire befolyásolja a fiatalok véleményét a cigaretta kinézete, és bizony nagy veszéllyel járhat az, hogy a tizenévesek szerint a dekoratív cigaretták kevésbé ártalmasak.

A fentiek fényében a European Journal of Public Health című lapban közzétett kutatás készítői azt javasolják, nem lenne szabad hagyni, hogy a dohánytermékek a megtévesztő külső révén azt sugallják a fiatalok számára, hogy ezek bármilyen mértékben is kevésbé lennének károsak. Az angliai parlament felsőháza az elkövetkező hetekben készül megvitatni a kérdést, és napirendre tűzni a cigarettacsomagolások közötti különbségek törvényi beszüntetését.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.