Élet-Stílus

Megtörtént: fizetni kell a levegőért

francia-konzervlevego(960x640).jpg (levegő, konzerv, szuvenír)
francia-konzervlevego(960x640).jpg (levegő, konzerv, szuvenír)

Csak egy jó ötlet kell, hogy a semmiből pénzt csináljunk!

Lassan már a levegőért is fizetni kell, gondoljuk sokszor pesszimista hangulatban, ha pedig kicsit optimistábban tekintünk a világra, eszünkbe jut: nem kell csak egy jó ötlet, és dől a pénz!

Antoine Deblay, 22 éves francia diák kombinálta a két gondolatot: az a zseniális ötlete támadt, hogy levegő eladásából fog pénzt csinálni. Friss, száz százalékban kézműves és organikus francia falusi levegőt árul konzervdobozokban. Egy 250 milliliteres doboznyi biolevegőt 5 euróért (majdnem 1500 forintért) lehet rendelni a srác weboldalán. Eddig 170-en vásároltak a dobozolt Air de Montcuq-ból, ami 850 euró bevételt jelent, s ez majdnem teljes egészében tiszta profitnak tekinthető, hiszen vállalkozása beindításához az interneten gyűjtött tőkét a fiatalember.

A nagy ötlet persze nem abban van, hogy egy üres konzervdobozt friss levegőként ad el, hanem a francia humorban. Antonie szülőfalujának neve ugyanis egy illetlen francia szójátékra ad alkalmat: a „seggem” (mon cul) kifejezést a település nevéhez (Montcuq) hasonlóan ejtik, a konzerv nevét tehát úgy is lehet érteni, hogy „Levegő Montcuq faluból” meg úgy is, hogy „Szél a seggemből”.

Antoine Deblay egy percig sem gondolta komolyan, hogy megvalósítja a szóviccen alapuló ötletét, de olyan jót nevetett rajta, hogy úgy gondolta nem tartja magában. Feltöltötte a mókás konzervlevegő tervét egy közösségi oldalra, ahol bárki pénzt gyűjthet kreatív ötletei megvalósításához, és láss csodát: kisebb adományokból, rövid idő alatt összejött 800 euró, amiből megrendelhette a konzervdobozokat, a címkéket és elindíthatott egy profi weboldalt. Történetét kedden kapta fel a francia nyelvű sajtó, az eddigi 170 megrendelésből 100 darab az azóta eltelt alig két nap alatt érkezett – írja a The Local című lap francia kiadása.

Persze nem Antoine Deblay az első, aki ügyesen címkézett üres konzervdobozokat árul. A világ szinte minden pontján, ahol turisták megfordulnak, szuvenír boltok tömkelege ontja magából a teljesen felesleges, de a város nevével díszített kacatokat. Nem meglepő, hogy a világ szinte valamennyi városának levegője kapható konzervben, átlagosan 2000 – 2500 forintnak megfelelő helyi valutáért.

Konzervlevegő a világ minden tájáról (forrás: http://www.etsy.com)

 

S nekünk, magyaroknak sem kell a szomszédba mennünk, ha vicces, üres konzervdobozokról van szó: nálunk lehet kapni eredetiben a kommunizmus utolsó leheletét.

A kommunizmus utolsó lehelete (forrás: Memento Park)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik