Élet-Stílus

Már egy pohár alkohol is árthat a babának

terhesseg(1)(960x640).jpg (terhesség, )
terhesseg(1)(960x640).jpg (terhesség, )

Súlyos következményei lehetnek a fejlődő magzatra nézve. De nem csak az alkoholnak.

Szakértők meghívásával fórumot tartottak terhesség és alkoholfogyasztás témakörében, a Dreher szervezésében. A felszólaló szakemberek egyöntetűen a felelős alkoholfogyasztásra hívták fel a figyelmet, kiemelve, hogy a tévhitekkel ellentétben egy terhes, illetve szoptató kismamának egyáltalán nem lenne szabad alkoholt innia.

Mint előadásában dr. Klujber Valéria gyermekorvos, genetikus, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa kiemelte, a terhesség alatti alkoholfogyasztás következményét egy spektrumon lehet leírni, amely a kis eltérésektől a magzati alkohol szindrómáig terjed. Mint elmondta, pontosan nem tudjuk, hány gyermek születi az alkohol miatt működési vagy fejlődési rendellenességgel, de az EU átlag alapján a szakember körülbelül 2100-ra teszi ezt a számot évente.

Az úgynevezett magzati alkohol szindróma tünetei az alacsony születési súly, a visszamaradott testi fejlődés, a jellegzetes arc (rövid szemrés, keskeny felső ajkak, lapos arcközép, távoli belső szemzugok), az értelmi képesség zavarai (tanulási nehézség, probléma megoldási képesség zavara), illetve viselkedési zavar (hiperaktivitás, figyelemzavar).

Ha kíváncsi milyen betegséget okoz az alkohol, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Nem csak az alkohol

A cigaretta is rendkívül veszélyes, ennek ellenére a várandós anyukák egy része mégse hagy fel szenvedélyével. Finnországban a szakemberek a közelmúltban egy döbbenetes kisfilmet készíttettek, hogy a dohányos anyákat szembesítsék azzal, milyen következményei vannak szenvedélyüknek és rávegyék őket a leszokásra. Íme:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik