Élet-Stílus

Újabb 10 évet kaptak a bécsi pandák

kicsi panda (panda, kölyök, )
kicsi panda (panda, kölyök, )

További tíz évig Bécsben marad az osztrák főváros két pandája, Jang Jang és Long Huj a schönbrunni állatkert vezetője és a vadon élő állatok megóvásával foglalkozó kínai társaság által Csengtuban aláírt megállapodás szerint.

Dagmar Schratter igazgató a hétvégén aláírt szerződéssel kapcsolatban kedden elmondta: továbbra is végeznek majd fontos alapkutatásokat az óriáspandákról, eredményeiket, valamint a természetvédelmi rezervátumok létesítéséről és üzemeltetéséről szóló ismereteiket pedig megosztják a kínai partnerekkel.

A szerződés visszamenőlegesen, 2013. szeptember 15-től érvényes.

“Az óriáspandák világszerte a vadvédelem jelképének számítanak. Nagyon örülünk, hogy látogatóink a következő tíz évben is ismereteket szerezhetnek a pandák életéről és ennek a veszélyeztetett fajnak a megőrzésére tett erőfeszítésekről. Jang Jang és Long Huj a vendégek és a gondozók szívéhez nőtt, csodálatos, hogy a jövőben is a schönbrunni állatkertben lesznek” – mondta az igazgatónő.

A megállapodás értelmében az osztrák fővárosban augusztus 14-én világra jött pandakölyök – korábban született testvéreihez hasonlóan – kétéves koráig Bécsben marad. Ez az a kor, amikor a vadon élő példányok is elhagyják anyjukat és saját útjukat kezdik járni.

A két nap múlva három hónapos pandabocsot hétfőn mérték meg először: a feje búbjától a tappancsáig 60 centiméter, vagyis hozzávetőleg akkora, mint egy macska. A kölyök életében a névadás a következő nagy állomás: a kínai hagyományokat követve leghamarabb 100 naposan kap nevet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik