Élet-Stílus

Hogy lesz valakiből idős korára cukorbeteg?

Inzulin(2)(960x640)(2).jpg (inzulin, cukorbetegség)
Inzulin(2)(960x640)(2).jpg (inzulin, cukorbetegség)

Minél jobb körülmények között élünk, annál inkább veszélyeztetve vagyunk.

A cukorbetegség kialakulása mindig elégtelen inzulinhatás következménye. 1-es típusú cukorbetegségben az inzulint termelő sejtek pusztulnak el, azt mondhatjuk tehát, hogy az inzulinhiány abszolút. 2-es típusú cukorbetegségben inzulinrezisztencia áll fenn, azaz ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra lenne szükség, amelyet a szervezet már nem képes előállítani, az inzulinhiány tehát relatív.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában genetikai tényezők és környezeti hatások egyaránt szerepet játszanak. A 2-es típusú diabétesz mellitus rendszerint családi halmozódást mutat. A genetikai tényezők sokrétűek, általában több gén is befolyásolja a cukorbetegségre való hajlamot. A környezeti tényezők közül a legfontosabb a hasra történő (úgynevezett alma típusú) elhízás és a mozgásszegény életmód. Az örökletes hajlam azt jelenti, hogy az egyén hajlamos lehet eleve az elhízásra, illetve azt, hogy az arra hajlamos személyben már kisebb mértékű túlsúly esetén is számítani kell a vércukorszint emelkedésére. Jelentős elhízás esetén viszont genetikai hajlamosító tényezők nélkül is számítani kell a cukorbetegség kialakulására.

Korábban a 2-es típusú cukorbetegséget “felnőttkorinak” is nevezték, de sajnos az utóbbi évek tapasztalata, hogy az elhízás és a mozgásszegény életmód terjedésével (chips, kóla, számítógép, video) ez a kórkép már gyermekkorban is kialakulhat.


Kép forrása: Fotolia

Hogyan lesz az inzulinrezisztenciából cukorbetegség?

Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség. Ezt a szervezet egy ideig képes megtermelni. Ekkor a szénhidrát-anyagcsere normális, az elhízott személy még látszólag egészséges, de a normális vércukorértékhez a normálisnál magasabb inzulinszint társul. Egy idő után viszont akár az inzulinrezisztencia fokozódása, akár a sejtek kimerülése miatt az inzulintermelés elégtelenné válik a szükséglethez képest. Bár az inzulinszint még ekkor is rendszerint felette van a normál testalkatúakban mért értékeknek, tehát az inzulinhiány nem abszolút, hanem relatív, de ekkor a vércukorértékek már nem tudnak a normál tartományban maradni, kialakul a cukorbetegség. Itt lehet szerepe többek között a genetikának. Akiknél az inzulintermelés kevésbé képes fokozódni, azoknál hamarabb alakul ki diabétesz.

Kíváncsi milyen fázisai vannak a betegségnek? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik