Élet-Stílus

Betiltanák a középiskola arab kabaláját

Levelet kapott egy amerikai középiskola, hogy tiltsa be a közel egy évszados kabalafiguráját, ami egy tipikus arab férfit ábrázol, nagy szakállal, fejkendőben.

Az Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Tanács (ADC) a napokban írt levelet a Los Angeles-i tankerület központjába, azzal a kéréssel, hogy tiltsák be a Coachella középiskola 1920-as évekből származó kabaláját, aki különböző iskolai ünnepségeken és sporteseményeken is a diákok kedvence.

Az ADC szerint az iskola karikatúrája csak tovább erősíti és mélyíti a sztereotípiákat, mert az arab embereket nagy orral, hatalmas szakállal és a jellegzetes fejkendővel ábrázolja, mintha mindenki így nézne ki a térségben. „Ez a figura csak hátráltatja a két kultúra közötti párbeszédet és a megbékélést” – áll a levélben.

„Afroamerikai vagyok és érzékeny mindenféle rasszista utalásra, de úgy gondolom, hogy amikor ez a maszk megszületett, a készítőknek nem az uszítás volt a célja” – meséli az egyik tanuló.

Az iskola igazgatója szerint a mostani, legújabb dizájn is idősebb már hatvan évesnél, azzal viszont egyetért, hogy változnak az idők és ha többen is aggályosnak vélik a figurát, akkor finomítaniuk kell rajta. Egy öregdiák azonban úgy gondolja, hogy az ADC-nek semmi köze az ő kabalájukhoz. „Nem kellene mindenbe belekeverni a politikát, ez csak egy ártatlan iskolai kabala, a mi jelképünk” – meséli.

A helyi tankerület vezetője szerint, mielőtt döntést hoznának az ügyben, megkérdezik a helyieket is, hogy tényleg diszkriminatívnak gondolják az “Arabot” . Ha igen, akkor változtatni fognak a kinézetén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik