Élet-Stílus

A nőknek is van érzékük a borkészítéshez

Téved, aki azt hiszi, hogy a borászat egy férfias szakma.

Hiába játszanak a nők az élet szinte minden területén egyre fontosabb szerepet, még mindig van néhány olyan, hagyományosan „férfiasnak” mondott szakma, ahol csak kevesen merik kipróbálni magukat. Többek között ilyen szakma a borászoké is, ahol még mindig kevés a nő, dacára annak, hogy számos tudományos kísérlet alátámasztja, bizony lenne érzékük hozzá.

Tudta például, hogy a nők jó eséllyel vannak benne a teljes népesség azon szerencsés 25%-ában, akik úgynevezett „supertasterek” vagyis genetikailag sokkal kifinomultabb ízérzékkel rendelkeznek? És azt, hogy ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a nők szaglása időszakosan – a szervezetükben lévő ösztrogén mennyiségétől függően – jobb, mint a férfiaké? Nem? Pedig így van. Sőt, New York-i kutatók még azt is megállapították, hogy a nők jobbak a színek között lévő apró különbségek megállapításában.

Az első ingyenes női borakadémia azokat a nőket célozza meg, akik régi vágya, hogy minél többet tudjanak a borkészítésről és borkóstolásról, de eddig nem volt rá alkalma. A Női Borakadémiát, amelyet a Borospohár&Tűsarok Facebook-oldalon indítottak el, Nyila Ilona és lánya, Bodor Nóra, a gyöngyössolymosi Nyilas Pincészet vezetői és borászai álmodták meg azért, hogy így inspirálják a hazai női borfogyasztókat, hogy nőként is magabiztosan merjenek maguknak bort választani. Ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra a szakmai tudásra, ami a női bortermelők kezében van, ezzel hangsúlyozva a szakmai önmegvalósítás fontosságát a nők életében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik