Élet-Stílus

Hivatalos rendőrségi vélemény: a női sofőrök bénák

Kína nő autó (női sofőr, kína, )
Kína nő autó (női sofőr, kína, )

Nem tudnak tájékozódni, könnyen összezavarodnak és balesetet okoznak, ami után meg pánikba esnek.

Ez a véleménye a női sofőrökről a pekingi rendőrségnek, amely a legnépszerűbb kínai közösségi oldalon, a Weibón küldött szét egy segítségnyújtónak szánt, de sokak szemében igencsak hímsovinisztának számító tájékoztatót az autót vezető nőknek – írták az NBC és a New York Times Kínával foglalkozó blogjaiban. Ebben összeszedték, hogy melyek a női sofőrökre jellemző leggyakoribb hibák, amire oda kell figyelni. A lista nem fest valami jó képet a nők vezetési képességeiről.

Először is azt emelték ki, hogy a tájékozódás képessége hiányzik a nőkből, és nem tudják vezetés közben, hogy merre kell menniük, és még olyan helyeken sem találnak meg, ahol már többször is jártak. Amikor pedig rájönnek arra, hogy hibát követtek el, akkor már túl késő: balesetet okoznak, amikor pánikba esve tekerik a kormányt. Főleg a felüljárókon és hidakon, ahol se a felhajtókat, se a lehajtókat nem képesek megtalálni.

Egy kínai nő vezetni indul  – a pekingi rendőrség feltehetően rettegve nézi
Fotó: AFP

Egy baleset után ráadásul a nők hajlamosak pánikba esni, és az esetek többségében ilyenkor teljesen leáll az agyuk, és ezért könnyen válnak bűnözők áldozatává.

A nők a pekingi rendőrség szerint hajlamosak behúzott kézifékkel elindulni, ezért arra figyelmeztette a gyengébbik nem képviselőit, hogy a kézifék csak álló autónál használatos, és azzal haladni nagyobb benzinfogyasztás eredményez. Arról nem is beszélve, hogy rendszeresen összekeverik a gázpedált a fékkel, és elfelejtenek sebességet váltani. Valamint magas sarkú cipőkben vezetnek, ami veszélyes és azt anácsolták, váltsanak lapos talpú cipőkre.

Mindent összevetve – ahogy azt a Shanghaiist írója is megjegyezte – jól lehet érvelni amellett, hogy egész Kínára ráférne pár vezetési lecke, férfiakra és nőkre egyaránt (a kínai közlekedési balesetek 92 százalékát a vezetési tudás hiánya okozza). A The Beijinger még pár ötletet is adott: „Buszsofőrök: van egy olyan dolog, hogy sávelválasztó vonal; Robogósok: vannak közlekedési szabályok és lámpák”. Hozzátennénk: nem menjenek át dupla záróvonalon a másik sávba, nézzenek körül, mielőtt kanyarodnak, és ne várják, hogy majd a másik úgyis félreáll. Valamint ne csak előre nézzenek, hanem hátra és oldalra is, az ugyanis arrafele nem szokás.

Egy kis ízelítő, hogy miért férne rá egész Kínára egy kis oktatás:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik