Élet-Stílus

Őssejtátültetés után csökken a nemi vágy

A Blood szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint az őssejtátültetéssel járó szövődmények és előkészítő eljárások férfiakban és nőkben egyaránt szexuális zavarokhoz vezethetnek.

Az őssejtátültetést gyakran alkalmazzák a különböző vérráktípusok, köztük a leukémia, a limfóma és a mielóma kezelésében. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy bár a betegek fizikailag felépülhetnek az átültetést követően, nemi egészségük lassabban normalizálódik.

Ennek alaposabb elemzése érdekében a kaliforniai kutatók 277 negyvennyolc év átlagéletkorú beteget (152 férfit és 125 nőt) vizsgáltak meg, akik 2001 és 2005 között estek át őssejtátültetésen. A résztvevők 17 nappal ez eljárást megelőzően, majd 6, 12, 24 és 36 hónappal az átültetés után töltöttek ki három kérdőívet. Kettő a betegek nemi működésének speciális területeire összpontosított, egy pedig az általános életminőségre.

Csökken a nemi vágy az őssejtátültetés után  Csökken a nemi vágy az őssejtátültetés után Az eredményekből az derült ki, hogy az átültetést követő 3 éves időszakban 61 százalékról 54 százalékra csökkent az önmagát “szexuálisan aktívnak” tartó férfiak száma. Ezzel szemben az önmagát szexuálisan aktívnak tartó nők száma 37 százalékról 52 százalékra emelkedett ugyanebben az időszakban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik