Élet-Stílus

Tornagyakorlatok, amiknek örülni fog a tüdeje

A krónikus tüdőbetegeknek úgy kell ismerniük tüdejüket, mint másnak a kezét vagy a lábát.

A krónikus légúti betegség, a COPD több súlyos tünetet okoz, amelyek nagyon megnehezítik a mindennapi életet. Ilyen a nehézlégzés, a légszomj, a fulladás, a fojtogató köhögés, amivel a beteg próbál megszabadulni a légutakban képződő és felgyülemlő váladéktól. Az orvosi kezelés elengedhetetlen, de jó tudni, hogy a panaszokat a gyógyszerek mellett más módszerekkel is lehet enyhíteni, az állapotot kedvezően befolyásolni. Ha a beteg megtanulja és rendszeresen alkalmazza ezeket a módszereket – amelyeket együttesen fizikoterápiának nevezünk -, ezzel is aktívan hozzájárul állapotának kedvező alakulásához és a betegség elszenvedőjéből az orvos partnerévé válik a gyógyításban.

A fizikoterápiás eljárások egy részének az elsajátításához, megtanításához egészségügyi szakdolgozó (lehetőleg gyógytornász vagy ebben jártas asszisztens) segítsége szükséges, de a legtöbb utána otthon is alkalmazható.

Mellkasi fizikoterápia

Az alábbi technikák célja a légutak felszabadítása, a felgyülemlett váladéktól való megszabadítása. Gyógytornász vagy orvos segítségével sajátíthatók el. A gyakorlatok egy részében a testhelyzetet használják arra, hogy a nehézségi erő segítse elő a váladék kiürülését a különböző tüdőterületekből (a nagy légutak a függőleges helyzethez közelítenek). A nagy légutakban lévő váladék fellazítása a célja a mellkas ütögetésének, rázásának, vibrációjának. Zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel, laza csuklóval végzik ezt a sajátos “klopfolást”). A mellkasi fizikoterápia segédeszköze a Flutter és PEP maszk: használatuk során az ellenállással szembeni kilégzés csökkenti a légúti zavart.

Az irányított köhögés is erre szolgál: a nyugalmi légzésnél mélyebb belégzés után akaratlagosan végezve a gyors légáramlás nyíró ereje eltávolítja a váladékot a nyálkahártyáról.

Ha kíváncsi, milyen tornagyakorlatokkal javíthat a tüdeje állapotán, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Forszírozott kilégzési technika is segíthet: 1-2 hirtelen gyors lehelés, erőltetett kilégzés nyitott gégebemenettel, hasprés alkalmazásával. Ez a módszer a, köhögésnél kevésbé fárasztó és ritkábban provokál hörgőgörcsöt, kisebb mértékű a dinamikus légúti nyomás. Azoknak ajánlható, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak “köhécselésre”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik