Élet-Stílus

Mezítláb, pizsamában rohant eszméletlen babájával a mentőkig

A gyerekkori lázgörcs minden kisgyerekes szülő rémálma.

Ön tudná, mit kell tenni akkor, ha a gyermeke váratlanul tűzforróvá válik, kifordulnak a szemei és görcsölni kezd? Ez az alattomos, egyik pillanatról a másikra jelentkező betegség, a lázgörcs talán az egyik legijesztőbb a létező gyermekbetegségek közül, mert elhiteti a szülővel, hogy gyermeke a kezei között fog meghalni.

Az elsősorban 14-18 hónaposokat érintő betegség oka genetikailag örökölhető hajlam. A roham nem magas láz miatt alakul ki, hanem mert a test hője gyorsan kezd emelkedni. Akár másodpercek alatt is felszökhet a hőmérséklet 37-ről 40-re, épp ezért a lázgörcsre hajlamos gyerekeknél már a hőemelkedést is csillapítani kell.

Rettenetes tünetekkel jelentkezik: a gyerek görcsöl, rángatózik, kifordul a szeme, megváltozik a színe, elveszíti az eszméletét. A Rellablog szerzője és férje néhány nappal ezelőtt éppen ezt a borzalmat élte át. Azt, ahogy a békésen alvó kislányuk egyik pillanatról a másikra görcsölni kezd. Így ír arról az estéről:

„Mielőtt én is lefeküdtem volna, ellenőriztem a homlokát, ami leheletnyit meleg volt, de olyan mélyen aludt, hogy nem akartam felkelteni és gyógyszerrel tömködni. Gondoltam, reggelre kialussza, és másnapra kutya baja lesz. Öt perccel ezután hirtelen rángani kezdett, az este megivott teje folyt ki a száján és tűzforró volt. A férjem azonnal hívta a mentőket, én pedig magamhoz kaptam és hideg vízzel locsolni kezdtem az arcát. Nem reagált. A szemei fennakadt és a színe is megváltozott. Görcsölt tovább és azt éreztem, nem vesz levegőt. Nem volt magánál. Feltéptem a bejárati ajtót, beszálltam vele a liftbe, de ekkor már lilult a szája és továbbra is tartott a roham. Befogtam az orrát és levegőt fújtam a szájába. Ez picit kizökkenttette az ütemes rángásból, de aztán folytatódott megint. Egy örökkévalóságnak tűnt, amíg a lift leért az ötödikről a földszintre. Pizsamában és mezítláb rohantam vele a Markó utcai mentőállomásra, miközben ordítottam, hogy „valaki segítsen!”, de ekkor Hetti már nem mozdult. Csak lógott a kezemben, mint egy rongybábú. Azt hittem, már nem él…”

A mentős kikapta az édesanya kezéből a gyermeket, befektette az esetkocsiba és oxigénmaszkot adott rá. Megvizsgálták, hogy aztán kiderüljön, a rettenetes tüneteket egy „sima” lázgörcs okozta, ami sokkal ijesztőbb annál, mint amilyen veszélyes. A kislány néhány hosszú perc után magához is tért.

A történet folytatását ide kattintva olvashatja.

Mit tegyünk lázgörcs esetén?

A lázgörcsre hajlamos gyerekeknél nagyon fontos a lázcsillapítás, már a legkisebb lázat is csillapítani kell. A roham esetén fontos, hogy a szülő ne essen pánikba. Biztosítani kell a szabad légutakat, a fejet oldalra kell fordítani, hogy az esetleges hányás ki tudjon folyni. A rángó végtagokat nem szabad lefogni. Mindenképpen értesítsük az orvost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik