Élet-Stílus

Nem lehet betiltani a mérgező gyerekcsizmát

gumicsizma (gumicsizma)
gumicsizma (gumicsizma)

2015-ig a boltok polcain maradhatnak a lágyítószert tartalmazó gyerekruhák.

Hiába bizonyosodott be a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálata során, hogy a Magyarországon kapható, gyerekeknek szánt esőkabátok és gumicsizmák meddőséget okozó lágyítószert – DEHP-t – tartalmaznak, a termékek ennek ellenére a boltok polcain maradnak. Akár 2015-ig is – írja a Borsonline.

A napilap által megkérdezett szakértő elmondta: hiába a tények, a főleg Távol-Keletről érkező termékek ellen a hazai fogyasztóvédelem képtelen fellépni. Pedig a DEHP nem veszélytelen: igazoltan támadja a hormonrendszert, hosszabb távon pedig – különösen a kisfiúknál – csökkenti a megtermékenyítőképességet, épp ezért több a szert tartalmazó játékot – gumibabát, játékpisztoly-lövedéket – betiltottak már emiatt.

Csakhogy a PVC-ből készülő, szintén lágyítóanyagot tartalmazó termékekre nem vonatkozik ugyanaz a szigorú határérték, mint a játékokra (ezeknél a DEHP tartalom nem haladhatja meg a 0,1 tömegszázalékot).

A problémát egyébként már Dánia is észrevette, jelezte is az uniónak, ahol született is új szabályozás, ami megtiltaná, hogy a ftálsav-észtereket (DEHP-t) használjanak PVC-gyártáshoz, ám ez csak 2015-től lesz hatályos. Addig a hatóságnak nem marad más lehetősége, mint hogy figyelmezteti a szülőket arra, hogy ne adjanak gyermekeikre ilyen ruhadarabokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik