Élet-Stílus

Megúszhatjuk az óraátállítás miatti kellemetlenségeket?

óraátállítás (óraátállítás)
óraátállítás (óraátállítás)

Japán tudósok megtalálták a belső óránk kapcsolóját.

Egy, a Science című tudományos szaklap hasábjain megjelent cikk szerint a szervezetünk belső folyamatait szabályozó gombbal képesek lehetnek egyetlen nap alatt bármilyen új időzónához igazítani a belső óránkat. Japán tudósok most megtalálták ezt. Az emberi szervezetben számtalan apró óra van, amiket mind az agyban található “főóra” irányít: ez tartja testünket egyensúlyban a külvilággal, és emiatt leszünk álmosak éjjelente.

Bárki, aki valaha is dolgozott éjszakai műszakban vagy részt vett tengerentúli utazáson, a saját bőrén tapasztalhatta a megzavart alvás- és éhségritmus káros hatásait. Mert bár a belső óránk a nappal és az éjszaka váltakozása alapján működik, csak rendkívül lassan (egy nap/időzóna) képes alkalmazkodni az új környezethez.


Kép forrása: Northfoto

A japán tudósok azonban nemrég találtak egy módszert a főóra rugalmasabbá tételére. A kutatók szerint egy nagyjából 10 000 agysejtből álló sejtcsoport a felelős az eltelt idő számon tartásáért. A kutatók rájöttek, hogy az agysejtek füleként funkcionáló és a köztük lévő kommunikációt lehetővé tevő vazopresszin-receptorok működésének befolyásolásával képesek lehetnek gyorsabb alkalmazkodásra bírni a belső órát.

A vazopresszin-receptorok nélkül élő, genetikailag módosított egerek a kísérletek során egyetlen nap alatt képesek voltak megbirkózni a mínusz nyolcórás időeltolódással, míg ugyanehhez a normális egereknek hat napra volt szükségük. A plusz nyolcórás időeltolódás leküzdéséhez a normális egereknek nyolc, míg a genetikailag módosítottaknak csak két napra volt szükségük. A tudósoknak hasonló eredményeket sikerült elérniük a vazopresszin-működést elnyomó gyógyszerekkel is.

Ha szeretne még többet megtudni, olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik