Élet-Stílus

Öt dolog, amit a japánok adtak a világnak

Megpróbáljuk összeszedni azokat a tárgyakat, élményeket vagy szokásokat, amelyek a felkelő Nap országából indulva terjedtek el az egész világon.

A Sony Walkman

Több mint harminc éve, 1979. július 1-jén dobta piacra a japán gyár az első Walkmant, amivel forradalmasították a zenehallgatást a mindennapjainkban. A Walkmant az egyik mérnök először csak a saját főnökének, a Sony társalapítójának, Morita Akio-nak szánta, aki szinte állandóan zenét hallgatott, de Morita-nak annyira tetszett az ötlet, hogy tömeggyártásba kezdett a cég – számolt be a „sétálómagnó” történetéről a Múlt-kor.

A sushi

A japánok egyik nemzeti étele mára már a világ egyik legnépszerűbb fogása is egyben. A rizsből és különféle halakból, tengeri eredetű élelmiszerekből álló falatkák eredetileg azt jelentik, hogy „ez savanyú”, de a ma ismert sushik már nem igazán hasonlítanak az eredeti fajtákra.

A Pokémon

A Pokémon a szintén japán Nintendo terméke, egy videojáték és egy rajzfilmsorozat is egyben. 1996-ban kezdték el a gyártását Satoshi Tajiri ötlete alapján. A japán őrület akkora méreteket öltött Magyarországon is, hogy a Kölyök Klub Pokémon tanfolyamot is indított, ahol az érdeklődők megtudhatták, hogy “milyen állatok a pokémonok, és egyáltalán, mi az a pokélabda.”

Takuma Sato

A korábbi Forma-1 versenyzőt senkinek sem kell bemutatni, leginkább őrült, már-már kamikaze pilótákat idéző manővereiről marad emlékezetes a teljesítménye. A japán 2002-ben debütált a Forma-1-ben, ahol hét éven át versenyzett, összesen 44 világbajnoki pontot szervezve.

Itt pedig egy összeállítás Sato legemlékezetesebb pillanatairól, többnyire ütközéseiről.

A chipses zacskó legnagyobb királya

A hatékonyság és a kreativitás úttörőinek számító japánok egyik legújabb szenzációja a chipses zacskó profi kinyitása. Nem tépjük, nem szaggatjuk, hanem finom, körkörös mozdulatokkal nyitjuk fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik