Élet-Stílus

Divathóbortok, amikbe akár bele is halhat

Gyilkos frizurákat, sminket és ruhákat mutatunk.

Gondolta valaha, hogy egy jól megkomponált frizura veszélyezteti az életét? Nem? Pedig volt idő, amikor bizony nagyon oda kellett figyelnie a nőknek – és a férfiaknak is egyaránt – hova, merre mennek, mi alatt mennek át. Franciaroszágban, XIV. Lajos korában például kifejezetten divatosak voltak a hatalmas, tornyos frizurák, melyek ha a tulajdonos nem vigyázott méretüknél fogva könnyen beleakadtak a csillárba és gyorsan lángra kaptak. A sok égési sérülés és haláleset ellenére a fontage-nak nevezett frizura az 1710-es évekig tartotta magát – olvastuk a Praktikák sok gyerekhez blogon.

Aztán itt vannak az életünkre törő sminkek, amikkel egyébként már mi, a 21. század gyermekei is óvatosabban bánunk, és nem csak azért, mert néhány gyártóról kiderült, kőolajszármazékok közreműködésével készíti termékeit. Hanem amúgy is…

Nos, a sminkek, amelyeket már a görögök és a rómaiak is előszeretettel használtak, egészen az 1920-as évekig ólomalapú festékekből készítettek. A nehézfém a bőrön keresztül könnyen utat talált magának a véráramba, hogy aztán lassan, nagyon lassan megölje tulajdonosát. Állandó fejfájást, agykárosodást, étvágytalanságot és vérszegénységet okozott.

„3. Kivételesen férfidivat volt ez az őrület, a nagy, merev levehető gallér, amely főként a 19. században vált rendkívül népszerűvé. A fehér “nyakörvet” elöl szegeccsel rögzítették. Maga a gallér kemény anyagból készült, és ez a csendes gyilkos többnyire úgy szedte áldozatait, hogy azok vagy részegség, vagy egyszerűen csak óriási fáradtság következtében elaludtak, a merev gallér pedig elszorította a vérkeringést. Egyszer egy olyan esetet is feljegyeztek, amikor egy férfi nyakát elvágta a saját gallérja, amikor megbotlott az utcán.”

Ha kíváncsi, még milyen gyilkos divathóbortjaink voltak az elmúlt századokban, olvassa el a folytatást ide kattintva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik