Élet-Stílus

Meg lehet fulladni a nevetéstől?

Le lehet élni egy nevetés nélkül azért, mert fullaszt?

A nevetésre azt szoktuk mondani, hogy a legolcsóbb orvosság. Tudjuk, hogy boldogít, hogy felszabadít és jót tesz a lelkünknek, ezért ha csak tehetjük és alkalmunk van rá használjuk. De mi van akkor, ha a nevetés nem kellemes? Ha félelmet, mi több, halálfélelmet okoz?

Mert hogy ilyen is van. A Házipatika egyik olvasója most egy ilyen panasszal kereste meg az Orvos válaszol rovat szakértőit. Íme a levele:

„Itt kezdődik az én problémám: több alkalommal, amikor intenzíven, erőteljesen nevettem, hirtelen levegő után kaptam, a legdurvább esetem, amikor teljesen elakadt a légzésem a nevetéstől. Mi történik ilyenkor? Igazából nem is merek jóízűen kacagni, mert mindig arra gondolok, hogy vegyek kellőképpen levegőt, nehogy anélkül maradjak. És emiatt nem szabadít engem fel, hanem szorongásban tart.”

Aranyosi Ervin, a Házipatika életviteli tanácsadója és nevetés terapeutája válaszában elmondta, a lelki háttér ismerete nélkül nehéz megmondani, milyen összefüggés lehet a nem kimondott gondolat és a nevetés között. A szorongás, a nevetés közben jelentkező fulladástól, illetve köhögéstől való félelem sajnos egy öngerjesztő szuggesztió, amely az esetleg magától megoldódó problémát erősíti fel. A részletes kérdést és választ ide kattintva olvashatja!

Ha kíváncsiak, milyen megoldást javasol a szakértő, olvassák el a válaszát ide kattintva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik