Élet-Stílus

Gluténmentes saláták az egészségért

Aki gluténallergiás, jól tudja, hogy a megfelelő étrend betartása egyáltalán nem egyszerű. A gabonafélék jó része kiesik a táplálkozásból, és figyelni kell a kész termékek összetevőire is. Íme, 3 könnyű recept, mely biztonsággal fogyasztható számukra is.

Bármelyik ételallergiáról, -intoleranciáról elmondható, hogy komoly odafigyelést igényel az adott egyén részéről, de a gluténérzékenység az egyik legmostohább mind közül – írja a Házipatika.com. A glutén helyettesítése ugyanis roppant nehéz, főként, ha tészták készítéséről van szó. Persze, ma már kaphatóak kész, gluténmentes lisztkeverékek, de ezek sokszor mindenféle olyan adalékanyagot is tartalmaznak, melyre egyáltalán nem lenne szükség.

Ezúttal 3 gabonasalátával készültünk, melyek csakis friss alapanyagokból, és természetesen gluténmentes gabonák felhasználásával készültek. Egy kis segítség az őszi étkezésben.

Hajdinás meleg saláta

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg hajdina
5 dl zöldségalaplé (vagy ennek megfelelő víz, só és szárított ételízesítő, pl. Vegamix)
2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj
20 dkg póréhagyma, karikákra vágva
30 dkg sárgarépa, gyufaszálakra gyalulva
30 dkg szárzeller, tollszárakra vágva
1 fodros saláta, leveleire szedve, alaposan megmosva

A hajdinát kétszeres mennyiségű zöldségalaplében vagy sós, ételízesítős vízben megpároljuk. Ha nem puhult meg a hajdina, az elfőtt alaplevet egy kevés vízzel pótolhatjuk. Amikor kész, az olajat, a póréhagymát, a sárgarépát és a szárzellert belekeverjük. A zöldségekkel már nem főzzük, csak hagyjuk, hogy a hajdinával kissé átmelegedjenek. A salátaleveleket tányérokra rendezzük, és a gőzölgő salátát ráhalmozzuk.

Tökmagos puliszka vegyes salátával

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 személyre:
a puliszkához:
30 dkg kukoricadara
1 mokkáskanál só
8 dkg tökmag, beáztatva
1 kiskanál szárított tárkony
1 evőkanál szűz olívaolaj
a salátához:
60 dkg kínai kel, kockákra vágva
20 dkg sütőtök, gyufaszálakra gyalulva
1 csokor zöldpetrezselyem, finomra aprítva
12 aszalt paradicsom, apróra vágva
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
fél citrom leve

A kukoricadarát sós vízben keményre főzzük, majd az előzőleg beáztatott tökmagot, a tárkonyt és az olívaolajat belekeverjük. A puliszkát hideg vízzel kiöblített csészékbe töltjük, és hagyjuk megdermedni. Közben elkészítjük a salátát. A kínai kelt a sütőtökkel, a petrezselyemmel, az aszalt paradicsommal, az olajjal és a citromlével összeforgatjuk. (Ha olajban eltett az aszalt paradicsom, akkor az olívaolaj szükségtelen.) Tálaláskor a puliszkát a csészéből óvatosan tányérra borítjuk, és a salátával körítjük.

Tofus barna rizs szójacsírával

Elkészítési idő: 15 perc + 1 óra a rizs főzése

Hozzávalók 4 személyre:
1 evőkanál szűz olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
ujjhegynyi gyömbérgyökér, lereszelve
1 piros színű csilipaprika, vékony karikákra vágva
1 kis brokkoli, rózsáira bontva és megfőzve
4 evőkanál szójacsíra
1 evőkanál nyers nádcukor
1 evőkanál szójaszósz
30 dkg főtt barna rizs
1 vöröshagyma, finomra aprítva
15 dkg tofu, kockákra vágva
2 evőkanál finomra aprított kapor
5 dkg durvára tört dió
őrölt fekete bors

Az olívaolajat felhevítjük, a fokhagymát, a gyömbért és a csilipaprikát beleszórjuk, majd 1 percig pirítjuk. A brokkolit és a szójacsírát rádobjuk, azután további 1 percig pirítjuk. A cukorral és a szójaszósszal ízesítjük. A főtt rizst, a hagymát, a tofut, a kaprot és a diót beleszórjuk, megborsozzuk, összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik