Élet-Stílus

Egyre fiatalabbakat sújt a szélütés

stroke (stroke)
stroke (stroke)

A dohányzók arányának csökkentése, a rendszeres vérnyomásmérés és a tápálálkozási szokások javítása segíthet a problémán.

Világszerte egyre fiatalabbakat sújt a szélütés – derült ki egy nagyszabású elemzésből. A kutatók szerint a betegek száma 2030-ra meg is duplázódhat.

Bár a szélütés kockázata az életkorral drámaian emelkedik, a fiatalabbaknál tapasztalt aggasztó kockázati tényezők – a túlsúly, a cukorbetegség és a magas vérnyomás – arra utalnak, ők is egyre érzékenyebbek a betegségre.

A szélütés (stroke) világszerte második a vezető halálokok között, és gyakran vezet tartós fogyatékossághoz is. Többnyire akkor lép fel, amikor egy vérrög elzárja az agy egyik erét. A stroke-ot jelző tünetek – többek között – a szóformálási nehézségek, az arc, a kar féloldali bénulása. Gyors orvosi segítség híján maradandó károsodásokat, beszéd- és memóriazavart, bénulást és részleges látásvesztést is szenvedhet a beteg.

Dohányzás, vérnyomás, táplálkozás

A The Lancet orvosi hetilap csütörtöki számában megjelent elemzés szerzői több mint száz, szélütésen átesett betegekről 1990 és 2010 között készült tanulmányt vizsgáltak. Azt fedezték fel, hogy a stroke előfordulása egynegyedével emelkedett a 20-64 évesek körében, akik egyébként az összes szélütéses páciens egyharmadát teszik ki.

A kutatók elmondták, a szélütés továbbra is elsősorban az idősebbeket sújtja, és a világ népességének öregedésével a páciensek száma is növekszik. Majid Ezzati, a londoni Imperial College kutatója, a tanulmány egyik szerzője szerint az esetek számának emelkedése ezért elkerülhetetlen, ám ez nem jelenti azt, hogy fel kell adni a küzdelmet. A tudós szerint az államoknak arra kellene koncentrálniuk, hogy tovább csökkenjen a dohányzók aránya, rendszeresen mérjék a lakosok vérnyomását és javuljanak a táplálkozási szokások.

Ezzati és kollégái kimutatták, hogy a jobb diagnózis és a hatékonyabb kezelések következtében a szélütés okozta halálozás 37 százalékkal csökkent a fejlett, és 20 százalékkal a fejlődő országokban.

Nem az idősek problémája

A stroke leggyakrabban Kelet-Ázsiában, Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában fordult elő, legkisebb esetszámot Afrikában és a Közel-Keleten tapasztaltak – bár a kutatók megjegyezték, az utóbbi régiókban más betegségekben előbb meghalnak az emberek, mielőtt elég idősek lennének a szélütéshez.

Az Egyesült Államokban már korábban is tapasztalták a kutatók, hogy egyre több fiatalt és középkorút érint a betegség, miközben az idősek körében csökkenést mutattak ki.

A tanulmányhoz írt kommentárjában Yannick Bejot, a dijoni egyetemi kórház munkatársa azt írta, hogy a fiatalok azt hiszik, a stroke az idősek problémája, ám fel kell őket világosítani a veszélyről, hiszen például a marihuána és a kokain is növeli a szélütés kockázatát. Úgy vélte, ha a fiatalok megértenék, milyen szomorú következményekkel jár a betegség, változtatnának viselkedésükön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik