Élet-Stílus

Az alvás megtisztítja az agyat a méreganyagoktól

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

A legújabb kutatás azt mutatja, hogy az agy alvás közben mossa ki magából az egész napi gondolkodás következtében felgyűlt méreganyagokat.

Az amerikai kutatócsoport szerint ez a “hulladékeltávolító rendszer” az alvás egyik fő oka – írja a Házipatka.com. A Science szakfolyóiratban publikált tanulmányukból kiderül, hogy az agysejtek alvás közben összezsugorodnak, és ezáltal kitágítják a neuronok közötti réseket, hogy a folyadék tisztára moshassa az agyat. A kutatók úgy vélik, hogy az agyi rendellenességek kialakulásában szerepet játszhat az, ha bizonyos toxikus fehérjék nem távoznak az agyból.

Az alváskutatók egyik legnagyobb kérdése az, miért alszanak az állatok, amikor ezzel sebezhetővé válnak a ragadozókkal szemben. Azt már korábban kimutatták, hogy az alvás jelentős szerepet játszik az emlékek agyi rögzülésében és a tanulásban, a Rochester Egyetem orvosi karának kutatói azonban úgy vélik, hogy az alvás egyik legfontosabb oka ennek a “házimunkának” az elvégzése lehet.

“Az agy energiaellátása korlátozott, és úgy tűnik, választania kell két különböző funkcionális állapot között: az ébrenlét és éberség, illetve az alvás és takarítás között” – magyarázta a kutatásban részt vevő Dr. Maiken Nedergaard. “Olyan ez, mintha házibulit tartanánk. Vagy a vendégeket szórakoztatjuk, vagy takarítunk, de egyszerre nem tehetjük mindkettőt.”

A mostani felfedezés egy tavalyi kutatáson alapul, amelyben szakértők felfedezték az agyban lévő glimfatikus rendszert, ami átöblíti és megtisztítja az agyat a felgyülemlett méreganyagoktól. A kutatók akkor kimutatták, hogy az egerek agyában a glimfatikus rendszer tízszer aktívabb alvás közben, mint ébrenlét alatt. Az agyban lévő sejtek, valószínűleg a gliasejtek, alvás közben összezsugorodnak, ami megnöveli az agyszövetek közötti teret, és lehetővé teszi, hogy több folyadék áramolhasson át az agyon, és kimossa belőle a toxinokat.

Dr. Nedergaard hozzátette, hogy a felfedezés tényleges jelentősége csak a humán kísérletek után fog kiderülni, de MR-vizsgálattal viszonylag könnyen végezhetők ehhez hasonló kísérletek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik