Élet-Stílus

Ösztönös törődés vagy majomszeretet?

Babahordozo(210x140)(1).jpg (babahordozó)
Babahordozo(210x140)(1).jpg (babahordozó)

A nyugati világban is egyre többen térnek vissza a gyermekgondozás ősei gyökereihez. Ennek egyik ékes példája az egyre több kendőben, kenguruban mei taiban és más hordozóeszközben látott kisbaba. De mit kell tudnunk erről a módszerről?

A babahordozás nem csak egy, a gyermekgondozási módszerek közül. Hitvallás, mely igazi szubkultúrát teremtett a kisgyermekes szülők körében. Könyvek, tanulmányok, weboldalak tucatjai foglalkoznak a témával. Saját klubjaik, csoportjaik, tanfolyamaik vannak a babahordozót használó anyukáknak. De miért is jó mindez? Mit kap az édesanya és mit kap a kisbaba az állandó testi közelségtől?

Hordozás a lelki egészségért

A támogatói szerint mind a csecsemő mind az édesanya igényli a szoros és gyakori fizikai kapcsolatot. Az anya közelsége kielégíti a baba bizonyos természetes vágyait, evolúciós szükségleteit, ezáltal nyugodtabb lesz, kevesebbet sír. A hordozás az ölelés, a ringatás és a sétálás nyugtató hatását együttesen adja meg a gyereknek.

A hordozott baba nyugodtabb, kevesebbet sír. (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A hordozás ugyanakkor szorosabbá teszi az édesanya és a gyermeke közti köteléket, erősíti az anyai ösztönöket, közvetve pedig csökkenti a szülés utáni depresszió kockázatát.

Fizikai elváltozásokat okozhat?

Gyakori érv a hordozás ellen, hogy természetellenes testhelyzeteket erőltet a babára. Evelin Kirkilionis, a téma egyik legnagyobb szaktekintélyének kutatásai szerint a helyes, megfelelő eszközökkel és technikával gyakorolt babahordás semmilyen káros hatással nincs a pici gerincfejlődésére, ugyanígy, a megfelelően felkötött kendőben, hordozóban cipelt kisgyermek az anya hátának sem okoz túl nagy plusz megterhelést.

Babahordozó-kendő-lánc az Erzsébet hídon 2012-ben, a Nemzetközi Babahordozó Hét nyitórendezvényén (MTI/Kovács Tamás)

Egy, az Origo.hu által közölt japán kutatás szerint a jövőben diagnosztikai szerepe is lehet a hordozott babák által mutatott élettani reakciók vizsgálatának. Az ázsiai tudóscsoport szerint a csecsemő hordozás közben mutatott testtartása felfedhet bizonyos idegrendszeri eltéréseket.

Káros majomszeretet?

Sokan attól tartanak, az állandó közelséggel elkényeztetik gyermeküket. A babhordozás pártolói szerint viszont ez a félelem alaptalan. Minden gyermeknek veleszületett igénye, hogy közel legyen az édesanyjához, amit ki kell, és ebben a korban kell kielégíteni. A harmonikus anya-gyerek kapcsolat, tartós fizikai kapcsolatot is jelent. Ha a gyerek kinövi az anyja közelsége iránti vágyát, tovább tud lépni, és ha az anyuka is úgy érzi, mindent megadott gyermekének, később ő is könnyebben engedi el.

Ha szeretne többet megtudni a babahordozásról, ezen az oldalon számos érdekes cikket, információt talál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik