Élet-Stílus

Kirúgták, mert vért könnyezik

Hét éve kínozzák a szokatlan tünetek. Egyelőre nincs rá gyógyszer.

„Az egy dolog, hogy emiatt nem járhatok iskolába, de még munkát sem igazán kapok” – panaszkodik a 29 éves tennesseei férfi, akinél először 22 éves korában jelentkeztek ritka betegségének tünetei. „Ha fel is vesznek valahova, néhány hét után el is bocsátanak, mert képtelenek megbarátkozni a betegségemmel.”

Michael Spann, csakúgy mint a bolygó lakosságának egy jelentős része, mióta az eszét tudja erős fejfájásoktól, migrénektől szenved. Ám nem ez teszi igazán szerencsétlenné, hanem az, ahogy a migrénes rohamokra a szervezete reagál: Michaelnek ilyenkor vér kezd csorogni a szeméből, sőt néha még a szájából és a füléből is.

„Ma már kicsit jobb a helyzet, mint a húszas éveim elején” – meséli, majd hozzáteszi: „Akkoriban naponta voltak fejfájásos rohamaim, amitől a végén már az életkedvem is elment. Most már hetente „csak” kétszer-háromszor jön elő, ám még ez is túl sok ahhoz, hogy rendes munkát kapjak. Ki dolgozna szívesen egy olyan alkalmazottal, aki spontán időközönként vért könnyezik?”

Megoldás, gyógymód nincs. Hiába költött Michael és családja már egy kisebb vagyont a lehetséges gyógymódokra, az extrém ritka betegség egyelőre hivatalosan gyógyíthatatlan. „Nagyon el vagyunk keseredve, hogy eddig még semmilyen gyógymódot nem találtunk a fiunknak” – mondta Michael édesanyja, Peggy a helyi újságnak. „Rossz látni, hogy a frászt hozza azokra, akik nem ismerik” – tette hozzá.

Persze nem Michael az egyetlen, aki ilyen tünetektől szenved. Még júniusban írtunk arról a 20 éves, chilei lányról, akinek szeméből naponta többször is vér potyog. Az orvosok az ő esetében is értetlenül álltak a történések előtt, arra gyanakodtak, hogy a ritka haemolacria nevű betegségben szenved. Íme egy videó erről az esetről:

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik