Élet-Stílus

Még többet tévézünk

televizio(960x640)(8).jpg (televízió, tévézés, )
televizio(960x640)(8).jpg (televízió, tévézés, )

Újra nőtt a tévézésre szánt idő. Legtöbbet az 50 év felettiek ülnek a készülék előtt.

Átlagosan 4 óra 23 percet töltöttek az emberek a tévé előtt naponta az év harmadik negyedévében, két perccel többet, mint egy évvel korábban – derült ki a Nielsen felméréséből, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. A gyerekek 3 óra 22 percet, a 18-49 évesek 3 óra 38 percet töltöttek a készülék előtt július és szeptember között naponta.

A 18 évesnél fiatalabbak tévézési ideje jelentősen emelkedett az egy évvel korábbi 3 óra 3 perchez képest. A legtöbb időt az 50 felettiek néznek televíziót, naponta 5 óra 38 percet. Az adatok szerint a tévézők egyre nagyobb arányban választják az általános szórakoztató csatornákat. Az országos kereskedelmi csatornák együttes közönségaránya csaknem 27 százalékos volt, az általános szórakoztató csatornáké pedig több mint 17.

A közszolgálati csatornák részesedése a vizsgált időszakban csaknem 16 százalék volt, a filmcsatornáké 9, a gyerekcsatornáké 6, a hírcsatornáké 4,3, az ismeretterjesztő csatornáké majdnem 5 százalék. A sportcsatornák nézettsége 2,5 százalékot tett ki, a zenecsatornáké 2,6, az életmódcsatornáké pedig 2,3 százalékot 2013 harmadik negyedévében.

A gyerekre alig jut idő

A KSH 2009–2010-es tavaly megjelentetett időmérleg-statisztikájából az derült ki, hogy a legtöbb idő az alvásra megy el. 507 percet – csaknem 8,5 órát – alszunk naponta, miközben jó, ha 3 órát dolgozunk. Országos összehasonlításban a statisztika még meglepőbb: a budapestiek és a diplomások töltik a legkevesebb időt a munkahelyen, a nők ráadásul átlagban 7 perccel kevesebbet robotolnak, mint a férfiak.

A szabadon eltöltött idő nagyobbik részét –2010-ben 57 százalékát – a képernyő előtt töltöttük: egy átlagpolgár két és háromnegyed órán át nézi az adást. A televíziónézők aránya az életkorral arányosan nő, a 60–74 évesek esetében már közel 95 százalékos. Ők napi átlagban 208 percet (körülbelül 3,5 órát) gubbasztanak a képernyő előtt.

Egy átlagpolgár naponta csak fél órát foglalkozik a gyerekével, és ebben már benne van a fürdetés, az etetés, a mesélés és a tanulás is. Fontos azonban megjegyezni, hogy aki egy adott napon konkrétan időt tölt a gyerekével, szerencsére nem csak a nagy átlag szerinti fél órát szánja erre. A felmérésben résztvevők átlagosan napi 137 percet (férfiak: 103, nők: 159), azaz bő két órát foglalkoztak szerettükkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik