Élet-Stílus

A rák ára

kemoterápia (kemoterápia, )
kemoterápia (kemoterápia, )

Először mérték fel, mekkora gazdasági terhet ró az EU-tagállamokra a betegség.

Az Oxfordi Egyetem tanulmánya szerint a rák 126 milliárd euróba (37,3 ezer milliárd forintba) került négy éve az Európai Unió országainak. Az elemzés nemcsak a kezelés és a gyógyszerek, hanem a beteg és az őt ápoló családtagok kiesett jövedelmét is a költségek közé számolta – tudósított a BBC hírszolgálata a Lancet Oncology című szaklapban megjelent tanulmányról.

Az Oxfordi Egyetem és a londoni King’s College kutatói az EU 27 országának 2009-es adatait elemezték. Az összköltségek 126 milliárd euróra (37 ezer milliárd forint) rúgtak: 51 milliárdot (15 ezer milliárd forintot) fordítottak az egészségügyi költségekre, gyógyszerre, orvosi bérre. A betegség miatt kiesett munkanapok, a korai halál miatt elmaradt munkavégzés értékét 52 milliárd euróra (15,5 ezer milliárd forint) becsülték, a beteget gondozó családtagokra összesen 23 milliárd (6,8 ezer milliárd forintot) eurót számoltak.

A legnagyobb terhet a tüdőrák rótta az országokra, az összköltségek több mint tizedét emésztette fel. A daganatnak ez a végzetes fajtája – a többi rákbetegséghez képest – egyre fiatalabbakat érint, ezért a kiesett termelőerő is komoly tényezőt jelent a gazdasági terhek között. A rák összes költsége azonban kisebb, mint a demencia és a szív- és érrendszeri betegségek terhei – derült ki ugyanennek a kutatócsoportnak 15 európai országot érintő felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik