Élet-Stílus

Ne félj, de vigyázz a tetoválással!

Divat és kifejezési mód, melyet egyre többen bevállalnak. Mi most a trend? Kíváncsiak voltunk.

A tetoválás szó eredete a tatan polinéziai szóra nyúlik vissza, mely Tahitiből terjedt el. A legrégebbi ismert emberi tetoválást Ötzi viselte, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia, korát körülbelül 5000 évesre becsülik. Nagyjából azóta, töretlen népszerűségnek örvend a testfestés, melynek divatja ugyan koronként változik – legyen szó a színezetről, vagy a legkedveltebb motívumokról – a célja mégis mindig ugyanaz, az önkifejezés.

Tetoválás készítésekor az emberi bőr pigmentálását változtatják meg a bőrrétegbe vitt színezőanyagok segítségével. A jó minőségű tű nagyon hegyes, a profi készítők ezt egy-egy „munka” elején ellenőrzik is, hisz akár a kirajzolt kép, vagy minta, esetleg írás minőségét is meghatározza. Az allergiás reakciók kialakulása viszont már nem a szakembertől függ, hiszen az erre érzékenyeknél a legprofesszionálisabb színezőanyagok is allergén tüneteket mutathatnak.

Néhány évtizeddel ezelőtt inkább a férfiak „varrattak” magukra életre szóló rajzokat, ma már a hölgyek körében is egyre népszerűbb a tetoválás. Hogy 2013-ban mi a trend azt nehéz megmondani, de a Győr24 összegyűjtött néhány menő motívumot.

Az angyali szárnyak a test bármely pontján mutatósak lehetnek, de talán ez a lapocka tájékon pompázó tetoválás a legoptimálisabb választás, ha ilyen jellegű rajzra esik a választás. Igaz, ezt a méretes tetkót csak azoknak érdemes bevállalni, akik a későbbiekben, a bőr öregedésével sem fogják megbánni döntésüket. Ráadásul egy estélyi ruhában is elég kirívónak bizonyul, így portálunk csak a legbátrabb csajoknak ajánlja.

Rihanna után szabadon. Az énekesnő több divathullámot is elindított, köztük az ujj-tetoválást. Ennek a szakavatott kezek már kevésbé örülnek, a tetoválók többsége ugyanis nem, vagy csak kétségek között vállalja, a festék ezen testrészre történő felvitelét. Ennek oka, hogy erről a területről – a rendszeres használat, így a kézmosás miatt – gyorsan kikophat a minta. Ráadásul fájdalmas is a beavatkozás, az ujjak belső felén ugyanis vékony a bőrréteg. Vagyis ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy mégis itt díszelegjen a választott írás, az néhány év múlva megismételheti a procedúrát.

Ha a kezeknél maradunk, a másik népszerű terület a csukló, ahol az egyszavas feliratok dominálnak 2013-ban is. Ráadásul azért is kitűnő választás, mert a fájdalom elviselhető, és egy karórával, vagy karkötővel akár el is takarhatjuk, ha egy alkalom úgy kívánja, hogy rejtve maradjon testékszerünk.

A színes tetoválások reneszánszukat élik. Rendkívül mutatósak és eredetiek. A fehér tetoválással érdemes vigyázni, az ugyanis sajnos egy idő után kikopik.

Hölgyek előnyben részesítik a test oldalára festett rajzokat, egész mondatos írásokat is, hiszen ruha alatt bármikor elrejthető, nyáron, a strandon viszont garantáltan utána fordulnak a férfiak. A női hiúság pedig csodákra képes.

Hasznos információk a tetoválásról:

– Mindenképpen olyan tetoválást érdemes készíttetni, melyet a későbbiekben akár bővíteni is lehet. Tény ugyanis, hogy aki egyszer elkezdi, nem tudja abbahagyni. Szalonból kijövet rögtön az új tetkón gondolkozik a delikvens.

– Terhesség, betegség esetén nem javasolt a tetoválás. Bőrbetegség esetén pedig mindenképpen ajánlott egy bőrgyógyász segítségét kérni.

– A gyógyulási idő átlagosan két hét, de az utókezelésért mindenkinek tennie kell. A friss tetoválást a szakember lefóliázza, melyet néhány órán belül le kell venni és antibakteriális szappannal finoman lemosni, majd puha törölközővel megtörölgetni. Ezután rövid ideig szabadon maradhat a terület, de kisvártatva Bepanthen krémmel be kell kenni. A krémezést 3 óránként ajánlott újra elvégezni, első éjszaka pedig fontos, hogy visszakerüljön a tetoválásra egy új fólia. A további napokon ugyancsak 3 óránként krémezni kell a felületet és vigyázni kell nehogy szennyeződés kerüljön a tetoválásba, pontosabban a bőrbe.  A tetoválást szigorúan tilos áztatni, zuhanyzásnál természetesen érheti víz, de csak minimális. 3-4 hétig az uszodát és a szoláriumot is messziről kerüljük!

– A tetovált felületen vékony varréteg keletkezik, amely a gyógyulás során szépen, fokozatosan lehámlik. A folyamatot siettetni, a sebet vakargatni, tépkedni tilos!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik