Élet-Stílus

Egészséges haj, minden életkorban

nok(1)(210x140)(1).jpg (nők)
nok(1)(210x140)(1).jpg (nők)

Az évek múlásával nem csak a bőrünkön látszik az öregedés, de hajunk sem pompázik már eredeti szépségében. Ahogy azonban bőrünk megóvásáért is sokat tehetünk, hajunk is meghálálja a megfelelő gondoskodást.

Fiatalság: szép, erős haj

A húszas éveinkben még nincs semmi gond, a fejbőrünket borító 100-150 000 hajszál ilyenkor még teljes egészségnek örvend, ám ezen sokat ronthatunk azzal, ha nem megfelelő módon festjük, illetve túl nagy hőmérsékletnek tesszük ki. Védelméért viszont megfelelő étrenddel tehetünk, a hajnak ugyanis sok tápanyagra van szüksége, elsősorban B-, A, C-, E-vitaminra, cinkre, vasra, folsavra és fehérjére – írja a Házipatika.com.

Minden egyes hajszál egy külön tüszőből nő ki, a szőrtüsző alsó végén lévő érdús kötőszöveti csap – a hajpapilla – biztosítja a hajat termelő sejtek fokozott vérszükségletét. A felette elhelyezkedő hámsejtek képezik a hajhagymát, amelynek egyes sejtjei folyamatosan elhalnak, és a bennük képződött szaruanyag alkotja a hajszálat. A különböző hajszálak soha nincsenek ugyanabban a növekedési fázisban. Az egészséges haj havonta egy cm-t nő, ez az időszak az anagén, növekedő fázis, mely általában 2-8 évig tart. Ezután a tüszők egy kéthetes katagén, átmeneti fázisba kerülnek, mely idő alatt lehetőségük van megújulni. Végül pedig következik a telogén, nyugalmi fázis, amely akár négy hónapig is eltarthat. Ha a telogén fázis lezárult, az anagén fázis újraindul, és az előző hajszálat az újonnan növekvő kilöki.

A haj hullik, nincs mit tenni

Naponta akár 100 hajszálunk is kihullhat, ám a terhesség során különös dolog történik: ekkor valamennyi tüsző növekvő üzemmódba áll, és a hajhullás szünetel. Az újszülött világra jöttét követően nem sokkal azonban visszaáll a normál ciklus, és ekkor egyszerre hullanak ki azok a hajszálak is, amik addig nem. Ettől senkinek nem kell megijednie, ez egy teljesen normális folyamat.

Van azonban, amikor valóban valamilyen egészségügyi gond áll a hajhullás mögött. Ilyen lehet a jelentős mértékű fogyás, a hormonális fogamzásgátlók használata, a magas lázzal járó betegségek, az autoimmun zavarok és a krónikus vashiány. Emellett a túlzott stressz sem használ, mivel ilyenkor a hajnövesztéshez szükséges energia más területeken használódik fel.

Amikor megjelennek az ősz hajszálak

A negyvenes éveiben a legtöbb nő észreveszi, hogy haja vékonyodni és őszülni kezd. Ekkorra ugyanis már egyre több hajtüsző kerül nyugvó állapotba, melynek a csökkenő ösztrogénszint az oka. A ritkás hajat világosabb színezéssel, dauerral vagy fokozatos vágással lehet ellensúlyozni, illetve ki lehet még próbálni a minoxidil nevű szert, ami mind a hajnövekedést, mind a hajerősödést serkenti.

Az ötvenes éveikben már szinte valamennyi nő őszülésnek indul, mivel a kor előre haladtával a tüszőben található pigment sejtek fokozatosan elpusztulnak. A legkevesebb kárt azzal okozzuk a hajunknak, ha az eredetihez színéhez hasonló árnyalatúra festjük, és minél kisebb hőhatásnak tesszük ki.

A megfelelő hajmosás viszont minden életkorban fontos, ezért érdemes az alábbi szabályokat betartani. Ne a hajunkat mossuk, hanem a fejbőrünket, kétnaponta vagy annál ritkábban mossunk hajat, közte pedig szükség esetén használjunk száraz sampont, illetve hetente egyszer alkalmazzunk vitamint tartalmazó szérumos kezelést a hajunkon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik