Élet-Stílus

Rossz hír a hétalvóknak: a túl sok alvás rossz

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Szívbetegséget okoz, ha 10 óránál többet alszik.

Egy kutatás szerint a túl kevés (hat óránál kevesebb) és a túl sok (10 óránál több) alvás is összefügg a koszorúér-betegséggel, a diabétesszel, a szorongással, az elhízással és más krónikus betegségekkel a 45 éven felüli felnőttekben.

Az amerikai Betegségellenőzési és Megelőzési Központ (CDC) legújabb kutatása alapján az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia (AASM) azt javasolja az ilyen krónikus betegségekben szenvedő embereknek, hogy forduljanak alvásgyógyász szakorvoshoz, aki ki tudja értékelni alvási mintájukat.

“Fontos, hogy minden felnőtt hét-kilenc órát próbáljon aludni éjjelente, hogy részesülhessen az alvás okozta egészségügyi előnyökben, de ez különösen vonatkozik a krónikus betegekre” – magyarázta Dr. M. Safwan Badr, az AASM elnöke.

“Az elterjedt alvászavarok, például az alvási apnoé és az inszomnia, gyakran jelentkeznek krónikus betegségben szenvedő betegekben, és rendkívül megnehezítik a nyugodt alvásukat. Ha tehát valaki rendszeresen kimerülten ébred, beszéljen egy alvásszakértővel, hogy kideríthesse, van-e valami probléma. Ha valamilyen alvászavart diagnosztizál, a rendellenesség kezelése jelentős mértékben enyhítheti a tüneteket, és javíthatja az életminőséget.”

Kíváncsi, hogy zajlott a kutatás? Kattintson ide!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik