Élet-Stílus

A porszívó miatt is megbetegedhetünk

Bármilyen hihetetlen, a benne lévő por betegségeket hordozhat.

A vákuumhatás segítségével előállított aeroszolok – azaz lényegében a felporszívózott por – olyan baktériumokat tartalmaznak, melyek allergiásokban, csecsemőkben, illetve leromlott immunrendszerű egyénekben válthatnak ki betegséget.

Caroline Duchaine és munkatársai egy speciálisan tisztított levegővel átáramoltatott alagútban mérték 21 aeroszol minőségét, melyet különböző típusú és életkorú porszívókkal hoztak létre. A kutatás megállapította, hogy az emberi bőr és szőrzet mellett a porszívó által előállított aeroszol tartalmazhat a belső térben levegőbe – vagy újra a padlóporba – kerülő kórokozókat is, melyek ezután könnyen belégzésre kerülhetnek. A kiváltott betegségek között a fertőzések mellett allergia vagy asztma is lehet.

Az Applied and Environmental Microbiology oldalain bemutatott vizsgálat mintáiban öt, antibiotikummal szembeni rezisztenciát meghatározó gént sikerült kimutatni, csakúgy, mint a botulinum toxin génjét – azaz egészen komoly kórokozókat is felszippanthat a porszívó. A Clostridium botulinum okozta fertőzés súlyos következményekkel járhat – korábbi tanulmányok szerint akár hirtelen csecsemőhalál is jelentkezhet.

Ha még többet szeretne megtudni, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik