Élet-Stílus

Mivel készüljünk a betegápolásra?

beteg(430x286)(1).jpg (beteg, korház)
beteg(430x286)(1).jpg (beteg, korház)

Hozzátartozója bárkinek szorulhat ápolásra, akár egy kiadós influenza miatt is: ebben a cikkben összefoglaltuk, milyen eszközökre lehet szükségünk.

Egy ápolásra szoruló beteg embernek- függetlenül állapotának súlyosságától – tiszta, rendezett, biztonságot nyújtó környezetre van szüksége. Ezen feltételek megteremtését bármilyen körülmények között meg lehet oldani. Vigyünk ki a szobából minden felesleges, zavaró bútort és tárgyat, rendszeresen szellőztessünk, és tartsuk a szoba levegőjét friss illatúan, akár levegőillatosító használatával. Az esetleges szagok: izzadtságszag, az ágytál szaga ugyanis szégyenkezéssel tölthetik el a beteget: ezt nem szabad hagynunk.

Fontos, hogy a betegágy egyszemélyes, és minden oldalról körüljárható legyen, hogy az ápoló könnyen és gyorsan tudjon ágyneműt váltani, és segítséget nyújtani. Az ágy mellé tegyünk egy éjjeliszekrénykét, amin mindenképpen legyenek a következők: éjjeli lámpa, kézi vagy elektromos csengő-amivel a beteg tud jelezni nekünk-, egy óra, egy naptár, egy rádió, a televízió távirányítója, ha a beteg igényli a tévét, valamilyen könyv vagy újság.

Legyen egy kényelmes karosszék, ha ágyon kívül, ülve szeretne pihenni ápoltunk, vagy éppen az ágyát tesszük rendbe. Két egyenes támlájú szék fog kelleni az ágyazáshoz és a látogatóknak. Az ápolást végzőnek kell majd egy felület, ahová kihelyezheti a gondozáshoz szükséges eszközöket, gyógyszereket. Lehetőleg ez a felület minél messzebb legyen a betegágytól, de legalábbis az ápolt semmiképpen ne érhesse el: ez egy zavart, demens beteg vagy egy gyermek esetében veszélyes lehet.

Teremtsünk akadálymentes utat az ágy és az ajtó, illetve az ágy és a fürdőszoba között. Ezeken az útvonalakon ne haladjanak át vezetékek, ne lógjanak ide növények vagy dísztárgyak, egy szóval semmi, amiben akár a beteg, akár az ápoló megbotolhat, eleshet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik