Élet-Stílus

Mit tegyen a náthás beteg?

nátha (megfázás, )
nátha (megfázás, )

Feküdjön otthon, vagy menjen orvoshoz?

Az összes légúti fertőzésre igaz, hogy érdemes ágyban maradni, pihenni, főleg, ha lázasak is vagyunk. Ha erre nincs mód, akkor is kerülni kell a megerőltető munkát, így a szervezet könnyebben meg tud birkózni a kórokozókkal.

Enyhébb tünetek esetén az első pár napban megpróbálhatja maga elkezdeni a kúrát. Vírusfertőzés esetén, nem használ az antibiotikum, ilyenkor elsősorban a tüneteket lehet csökkenteni és vigyázni arra, hogy ne alakuljon ki bakteriális felülfertőződés. Sokan esküsznek ilyenkor nagy dózisú C-vitamin bevételére, illetve egyéb immunerősítő készítmények szedésére.

Igyunk sok folyadékot, ez segíti a váladék fellazítását, ürülését és a folyadékveszteség pótlását, hiszen a láz miatt a szervezet több folyadékot párologtat el. Érdemes megnövelni a szoba páratartalmát, fújja ki mindig az orrát, ha tele van, és ehhez lehetőleg használjon eldobható zsebkendőt, ami higiénikusabb.
Gyakran mossunk kezet, és egyébként jól tesszük, ha erre már minél kisebb korban megtanítjuk a gyermekeinket is.

A kaparó, fájó toroknak jól eshet a toroköblögetés, a torokborogatás és az inhalátoros kezelés. Ha a nyelés nagyon fájdalmas, különösen a gyerekeknek érdemes az ennivalót pépesíteni. Ilyenkor amúgy is jobban esik a meleg, folyékony étel, a leves, meleg tej, tea, kakaó. A nyak vizes borogatásával lehet enyhíteni a fájdalmas gyulladást.

Ha kíváncsi, mikor kell mindenképp orvoshoz fordulnia, olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Önnek mi válik be nátha ellen? Írja meg kommentben!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik