Élet-Stílus

Ezen is múlik, hány embert mentünk meg

ujraelesztes(1)(960x640).jpg (újraélesztés, fuldokló, )
ujraelesztes(1)(960x640).jpg (újraélesztés, fuldokló, )

A tájékozott lakosság több életet ment.

Növekedett a hirtelen szívmegállás utáni túlélési arány Dániában, miután a lakosság megfelelő képzést kapott a CPR típusú újraélesztés elsajátítására, ami a mesterséges lélegeztetés és a keringés biztosításának kombinációját jelenti.

“A módszer gondoskodik az agy és a szív vérkeringésének biztosításáról, amíg megérkezik az orvosi segítség. A hirtelen szívmegállások négyötöde kórházon kívül következik be” – magyarázta Dr. Joseph Anthony Zito amerikai szakértő, aki nem vett részt a kutatásban. “Az életmentő technika elsajátítása növeli az áldozat túlélési esélyét. Ilyenkor a másodperceknek is óriási jelentőségük van.”

Az elmúlt években több program is indult Dániában az újraélesztésre képes személyek számának növelésére. A lakosság több mint 15 százaléka vett részt CPR-tréningen 2008 és 2010 között – olvasható a Dr. Mads Wissenberg koordinálta tanulmányban.

“Sok esetben számottevő idő telik el a hirtelen szívmegállás és a szakszerű segítség megérkezése között, ami lehetőséget biztosít a helyszínen tartózkodóknak az életmentésre. Ennek ellenére az áldozatok kisebb hányada részesül újraélesztésben” – magyarázta a Koppenhágai Egyetemi Kórház orvosa.

Ha szeretne még többet megtudni az életmentési technikákról, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik