Élet-Stílus

Ezek a szívinfarktus előjelei

szivinfarktus (szívinfarktus)
szivinfarktus (szívinfarktus)

Bármilyen furcsán is hangzik, a szívinfartkust több apró tünet is előre jelzi. Íme néhány, melyek esetén érdemes gyanakodni, illetve időben orvoshoz fordulni.

Szívinfarktus (akut myokardiális infarktus, AMI) akkor következik be, ha a szív oxigénigénye jelentősen meghaladja a koszorúerek oxigénkínálatát, és ennek hatására a szívizom általában egy területen elhal. Az oxigénkínálat alacsony voltának legfőbb oka a koszorúerek ateroszklerotikus (érelmeszesedéses) beszűkülése. Az infarktust néhány jelzésből “lefülelhetjük”, figyeljünk hát testünk jelzéseire!

A szívrohamot jelző korai tünetek – az angina szimptómái

  • Markoló vagy szorító jellegű fájdalom a mellkas közepén, mely sokféle lehet: enyhe, inkább kellemetlen teltségérzést ugyanúgy, mint szorító, fájdalmas nyomás. Leginkább olyasmi érzés, mintha valaki ráült volna a mellkasunkra.

  • A fájdalom kiterjedhet az egész mellkasra, a hátra, a nyakra és az állkapcsokra, illetve lefelé a karokra, különösen a bal karra, a has felső részében állandósulhat az érzés.

  • Fontos, hogy ha megpihenünk, abbahagyjuk kicsit aktuális tevékenységünket, pihenésre a fájdalom alábbhagy

Az angina szívfájdalmat jelent, akkor lép fel, ha erőfeszítés, stressz vagy izgalom hatására a szívizom extra vérellátást igényel(ne), amely nem teljesíthető. Hogy miért? Mert a koszorúerek a zsírlerakódások miatt leszűkültek, kevés oxigén jut emiatt a szívizomhoz, és ez a folyamat fájdalommal jár. A szívrohammal ellentétben ekkor a szívizom nem károsodik.

Kíváncsi, ki a leginkább veszélyeztetett? Olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik