Élet-Stílus

A csirkefalatoknak csak a fele hús

A falatok másik fele is csirke, de olyan, amit nem ennénk meg jóízűen.

Azt szoktuk viccesen mondogatni, „ha jót akarunk enni, legjobb, ha nem tudjuk, miből készült az étel”. Például a virslivel vagy a disznósajttal kapcsolatban biztos. Ám most úgy tűnik, az örök érvényű igazságot kiterjeszthetjük a gyorséttermek által kínált csirkefalatokra is.

Az ártatlan falatkák sötét titkáról egy mississippii kutatócsoport rántotta le a leplet, amikor két népszerű gyorsétteremlánc csirkefalatkáit citálták mikroszkóp alá. Az alapos vizsgálat kiderítette, hogy a csábító, fehér husinak jó esetben csak a fele igazi csirkehús, a többi… Nos, a többi az valami egész más része a csirkének, valami, amit az esetek nagy többségében egyáltalán nem ennénk meg olyan jóízűen.

Még mielőtt nyakig merülünk a csirkefalatok titkába, gyorsan elmondjuk, a kutatók tesztjüket két, az amerikai Jackson városban népszerű gyorsétteremláncnál vett mintákon végezték. Hogy pontosan melyik kettőn, azt nem tudni. Annyi biztos, hogy a két étteremben csirkefalatokat vásároltak, melyek közül egyet-egyet mikroszkópkész állapotba szeleteltek, aztán vizsgálni kezdték.

Hogy ezután kiderüljön, a falatkákkal a csirkehús mellett rossz esetben péppé darált csontokat, belsőségeket, bőrt és a csirke olyan tartozékait esszük meg, amit egyébként lehet, hogy soha nem ennénk.

Dr. Richard D. deShazo a kutatás vezetője a Reutersnek elmondta, az általuk vizsgált fele ilyen, fele olyan csirkehúsból készült termékek sok kalóriát tartalmaznak, sósak és zsírosak. Ám ami ennél is rosszabb, jó ízűek, a gyerekek pedig imádják. Azt is hozzátette, hogy mivel ők mindössze kétféle csirkefalatot vizsgáltak a sok ezerféléből, korainak érzi, hogy az egész ételcsoportot egészségtelennek bélyegezzék. A céljuk a vizsgálattal sokkal inkább az volt, hogy emlékeztessék az embereket, nem minden tesz jót nekünk, ami finom.

Egyébként nem a mississippii kutatók az elsők, akik megpróbálták jobb belátásra bírni az embereket (és főleg a gyerekeket) a csirkefalatok ügyében. Jamie Olivernek ez például a gyerekekkel nem sikerült. Ezen a videón végignézhetik, ahogy gyerekek annak ellenére is a csirkefalatok mellett voksolnak, hogy Jamie Oliver előtte megmutatta nekik, miből készülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik