Élet-Stílus

Minden élőlényt kővé változtat a gyilkos tó

A tanzániai Nátron-tó partján horrorfilmbe illő látvány fogadja a látogatót.

A nyugodt, tükörsima vizű, látszólag ártalmatlan tó Tanzánia északi részén sötét titkot őrizget. Mégpedig azt, hogy minden élőlényt, ami megmártózik benne kőszoborrá változtat. Előbb-utóbb biztosan. Nick Brandt fotográfus, aki hosszabb időt töltött a Nátron-tó partján, ezt most egy drámai sorozatban mutatta be, melyből néhány fotót a Gizmodo online oldala tett közzé a napokban. Íme egy kis ízelítő:


Képek forrása: Nick Brandt 2013 (Courtesy of Hasted Kraeutler Gallery, NY L)

Hogy vajon miért hemzseg a tó környéke kiszáradt, elmeszesedett, ámde tökéletes állapotban lévő állati maradványoktól? Nos, azért, mert a Nátron-tó híres arról, hogy a világ talán legsósabb és leglúgosabb tava: a pH értéke elérheti a 9-10,5-et is. Azt azonban, hogy hogy öl, még senki sem tudja biztosan. A biológusok azt tartják a legvalószínűbbnek, hogy a pórul járt állatokat a tó tükre vonzotta oda (éppúgy, ahogy az üvegépületek ablakai is vonzzák a madarakat), belecsapódtak a vízbe, a tóban lévő só és a nátrium-karbonát pedig szép lassan kiszárította őket.

A képekhez kanyarodva csak annyit fűznénk még hozzá: az állatok maradványait a hatás kedvéért a fotós tette a szerinte „eredeti” helyre.

Ha még több képet nézne, akkor kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik