Élet-Stílus

Betiltották a bosszúpornót

Börtön és pénzbírság jár ezentúl Kaliforniában az ex-partneres pornók feltöltőinek

Akár hat hónap börtönnel és 1000 dolláros pénzbírsággal is számolnia kell annak Kaliforniában, aki olyan pornográf képeket, vagy videókat tölt fel az internetre, amelyiknek szereplői nem egyeztek bele a nyilvános szereplésbe, miután Jerry Brown, kormányzó tegnap aláírta az erről szóló jogszabályt.

„Mostanáig semmilyen eszköz sem volt a hatóságok kezében, amivel megvédhették volna az áldozatokat.” – idézi a The Guardian című brit lap a törvényt kidolgozó Anthony Cannella szenátort. „Túl sok embernek borult már fel az élete olyanok miatt, akikben egyszer megbíztak”

Canella szenátor felhívta a figyelmet arra, hogy a „bosszúpornó” egyre növekvő probléma a közösségi média korában. Az szigorúan privát felhasználásra készült képek és videók, weblapok százain át könnyedén a nyilvánosság elé kerülhetnek.

Mielőtt a törvényt elfogadták, az áldozatok ugyan beperelhették a feltöltőket, ám a magas költségek és a hosszadalmas ügyintézés miatt sokan inkább bele sem vágtak: erre megoldás lehet az új szabályozás. Civil jogvédő szervezetek viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy a hasonló törvények a legtöbbször nem érik el a kívánt hatást, miközben korlátozzák a szólásszabadságot. Floridában korábban például ezért utasították el egy hasonlóan szigorú szabályozás bevezetését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik