Élet-Stílus

Aki most megy nyaralni, annak fontos lehet

Évente több millió tonnányi termék kerül piacra, ami a veszélyesebb változatot tartalmazza – olvasható aChemical Research in Toxicology című szakfolyóirat hasábjain.

Francesco Turci és kollégái elmagyarázzák, hogy az általánosságban biztonságosnak ítélt titánium-dioxid nem hatol át az egészséges bőrfelületen. A helyzet azonban szerintük nem ilyen egyszerű, hiszen az anyag UV-sugárzás hatására mérgezővé válhat. Ez éppen az a környezeti hatás, amely elől a naptejekben védenie kellene. A szakértők szerint olyan változat kifejlesztésére lenne szükség, ami tényleg veszélytelen az emberi szervezetre. Ehhez többféle szerkezetű típussal is kísérleteznek.

Különböző molekuláris felépítésű titánium-dioxid porokat használtak malacok bőrén – ez az eljárás általánosnak számít az emberi bőrre gyakorolt hatás becslésére. Először beltéri fénynél tesztelték a hatást, amellyel nagyon kevés UV-sugárzás jár. Kiderült, hogy a két leggyakoribb fajtájú titánium-dioxid közül az egyik, azaz rutil könnyen lemosható, s csupán enyhe reakcióba lép a bőrrel. A másik, az anatáz pedig nehezen mosható le, s károsítja a legfelső hámréteget, még csekély UV-fény mellett is. A folyamatban kulcsszerepet játszhatnak a szabadgyökök, amelyek a bőr öregedéséért felelnek. 

“Eredményeink alapján azt kell javasolnunk, hogy a kevésbé reaktív, negatív töltésű rutilt használják kozmetikai célokra”- írták a kutatók.

  • A kérdésről bővebben a HáziPatika.com oldalon olvashat

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik