Élet-Stílus

HIV-fertőzöttként reklámoztak egy egészséges nőt

Egyszerű divatfotózásnak indult, HIV-plakát lett a vége. Kis híján tönkrement az egészséges modell élete.

“Pozitív vagyok. Vannak jogaim.” Ezzel a szöveggel hirdeti magát New York állam egyik emberi jogokért küzdő szervezete. A plakáton egy fiatal, vékony nő látható, aki egyszerre bizakodóan és szomorúan néz a kamerába. Az egyébként jószándékú kampánnyal csak egy a baj: a modell, Avril Nolan tudta nélkül lett az arca, úgy, hogy nem is fertőzött, sem a betegséghez, sem a reklámhoz semmi köze. Ő lepődött meg a legjobban, amikor meglátta, mire használták egy szokványos divatfotózáson készült képét.

Az így megbélyegzett lány életét nagyjából romba is döntötte a hirdetés: mint elmondta, barátokat, munka- és kapcsolati lehetőségeket vesztett el. Most 450 ezer dollárra perli a képet terjesztő Getty ügynökséget, hiszen szerinte ehhez mindenképpen engedélyt kellett volna kérniük. A Getty egyébként meg van róla győződve, hogy a szerződés rendben volt, korrektül jártak el. Úgy tűnik a fotós is hibás, hiszen az erről szóló engedély nélkül adta el a képet – lelkifurdalása is van.

Ironikus, hogy Avril Nolant éppen azért bélyegezték meg, ami ellen az emberjogi szervezet küzd: mert környezete nem fogadja el és kezeli a helyén a fertőzést, amellyel egyébként évtizedekig normális életet is élhetnek a betegek. Az esetről – főleg annak etikai vonatkozásáról – nagyon részletes bejegyzést közölt Völgyi Attila fotóriporter a blogján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik