Élet-Stílus

Városok, ahol megbüntetik azt, aki meghalt

Négy olyan helyet mutatunk, ahol tilos meghalni.

Igen, most olyan városokat mutatunk, ahol tilos meghalni. Bármilyen meglepő egyébként, a dolog gyakorlata ősöreg: már Krisztus előtt az ötödik században is volt ilyesmire példa. Akkor a görög Delos szigetről volt köztudott, hogy ott tilos meghalni.

Egy-egy ilyen tiltásnak egyébként, ahogy azt majd látni fogják prózai okai vannak, mint például, hogy kevés a hely a temetőben vagy hogy egyáltalán nincs temető. De mutatunk majd olyan várost is, ahol az időjárás miatt nem szabad meghalni, és olyat is, ahol még a halottat is megbüntetik, ha szabályt sért.

1. Longyearbyen (Norvégia)

A Svalbard szigeten lévő kis északi falu egyike azoknak a kisvárosoknak Norvégiában, melyek képeslapra kívánkoznak. Gyönyörű, színes épületekkel, szűk kis utcákkal. Egy baj van vele, hideg, és emiatt már nem csak a festői szépségéről, de arról is híres, hogy tilos benne meghalni.

Ennek egyik oka csak az, hogy a temetőben már alig van a hely. A másik ok, ami miatt a haldoklókat helikopterre ültetik és egy másik norvég városba elszállítják, hogy a földben a hideg miatt gyakorlatilag tökéletes állapotban konzerválódnak a holttestek. Nem bomlanak le, olyannyira nem, hogy norvég kutatók, az itt talált holttestek egyik szövetmintájában, egy az 1917-es járványból származó, érintetlen influenzavírust találtak.

2. Falciano del Massico (Olaszország)

A kis dél-olaszországi városkában kicsit más a halál kitiltásának története. Itt azért nem temetnek, mert egész egyszerűen elfogyott a hely. A városka temetője megtelt, és hiába egyezkedtek a szomszéd várossal már 1964 óta, végül magukra maradtak a kérdéssel.

A polgármester végül bejelentette, új temető épül, ám addig míg elkészül, a városlakóknak tilos itt meghalniuk.

Kép forrása: Wikipédia

3. Sarpourenx (Franciaország)

Mind közül talán éppen a festői francia városkának a legszigorúbb a halál tiltására vonatkozó törvénye. Itt ugyanis azt az állampolgárt, aki nem tartja be a szabályt, és a városban hal meg, megbüntetik. Azt mondjuk nem hozták nyilvánosságra, hogy milyen büntetésre számíthat egy halott.

Egy biztos: Sarpourenx temetője megtelt, a hatóságok – noha megígérték – nem vizsgálják felül annak bővítését, így ameddig a helyzet nem rendeződik, a városlakók máshol kénytelenek meghalni.

4. Itsukusima szentély (Japán)

Ellentétben a többi várossal, ahol helyhiány miatt tilos meghalni, ezen a japán szigeten a vallás tiltotta be a halált. Itsukusima ugyanis szent hely, a sziget papjai pedig minden erejükkel őrzik a tisztaságát. Így ide nemcsak a halálos betegségben szenvedőket és a haldokló öregeket nem engedik be, de a várandós anyukákat se. Pláne azokat, akik közel járnak a szülés kiírt időpontjához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik