Élet-Stílus

Álmunkban is megszabadulhatunk a félelmeinktől

alvás (alvás, )
alvás (alvás, )

Az új módszerrel egyszerűbben és gyorsabban szabadulhatunk a fóbiáinktól.

A Northwestern Egyetem kutatóinak sikerült csökkenteni a félelem emlékét azzal, hogy a kísérleti alanyokat álmukban újra meg újra kitették ugyanannak az emléknek.

Még többet olvasna?

Hogy ez mégis mire jó?

A felfedezés az éjszakai komponens hozzáadásával új utat nyithat az expozíciós (szembesítéses) terápián alapuló nappali fóbiakezelés fejlesztésében. Expozíciós terápia során úgy kezelik a fóbiát, hogy fokozatosan szembesítik a beteget azzal a tárggyal vagy helyzettel, amitől irtózik addig, amíg a félelem meg nem szűnik.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a térbeli tanulást és a motoros szekvencia tanulást fejleszteni lehet alvás közben. Azt azonban eddig nem tudták, hogy az érzelmeket is lehet manipulálni álmunkban.

Így zajlott a kezelés:

A Nature Neuroscience szeptember 22-i számában közzétett tanulmányban az egyetem kutatói Katherina Hauner vezetésével 15 önkéntest tettek ki enyhe áramütésnek, miközben különböző arcképeket néztek. Az egyes arcok nézése és az áramütés érzékelése közben különböző illatokat is éreztek, így az arc és az illat is összekapcsolódott a félelemérzettel. Ezután alvás közben a két illat valamelyikét bevezették az alanyokhoz, az arckép és az áramütés hatása nélkül. Ez a lassú hullámú alvás során történt, amikor az emlékek konszolidációja zajlik. Az alvás rendkívül fontos az új emlékek rögzüléséhez.

Ha még többet szeretne tudni, kattintson a Házipatika oldalára a folytatásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik