Élet-Stílus

Mégsem olyan rossz a lyukas fog?

fogorvos (fogorvos, )
fogorvos (fogorvos, )

A fogszuvasodás megóvhat a fej-nyaki daganatok kialakulásától.

Ez azért lehetséges, mert a szuvas fogak által termelt tejsav megóvhatja a szervezetet a daganatos sejtekkel szemben. “Ez rendkívül meglepő felfedezés, mivel a szuvas fogak általában az elégtelen szájhigiénia jelei, amik legtöbbször egyéb szájüregi betegségekkel járnak együtt, és a korábbi kutatások arra engedtek következtetni, hogy a szájüregi betegségben szenvedőknél gyakrabban fordulnak elő a fej-nyaki daganatok” – nyilatkozta Dr. Mine Tezal, a Buffalo Egyetem tanársegédje.

Tezal ugyanakkor igyekezett kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy az embereknek mostantól hagyniuk kellene, hogy elromoljanak a fogaik. “A legfontosabb, hogy kerüljük azokat a dolgokat, amik felboríthatják a szájüreg mikrobiális flóráját, például az antimikrobiális termékek használatát és a dohányzást. Ehelyett inkább egészséges étkezéssel, a megfelelő szájhigiénia fenntartásával, rendszeres fogmosással és fogselyem-használattal védjük egészségünket” – nyilatkozta Tezal.

A kutatók összesen 399 fej-nyaki daganatban szenvedő pácienst és 221 egészséges önkéntest vizsgáltak meg. A vizsgálatok szerint a legtöbb szuvas foggal élők között volt a legritkább a fej-nyaki daganatok előfordulása. A szuvas fogúak esetében 32 százalékkal volt alacsonyabb a daganatos betegségek előfordulása, még az után is, hogy a tudósok olyan tényezőket is figyelembe vettek, mint a nem, a családi állapot, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.

Ha a témáról többet szeretne megtudni, olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik