Élet-Stílus

Kisokos újszülöttekhez

ujszulott(960x640)(8).jpg (újszülött, )
ujszulott(960x640)(8).jpg (újszülött, )

Minden az első alvásról, az első etetésről és az első peluscseréről.

Kilenc hónapig vártál rá, és most itt van. Saját orrformája, saját szemszíne és saját akarata van. Te pedig nézed őt, örömmel és aggódva, hogy vajon úgy telnek-e majd az első pillanatok, ahogy mindkettőtöknek jó.

Az első ébrenlét

A születést követő fél-egy órában a kisbabák többsége nagyon élénk. Ha szerencséd van, és ezt az időt együtt töltitek, akkor kiváló alkalmatok nyílik az ismerkedésre. Ő nagyra nyílt szemmel néz rád, esetleg sírdogál, és a melledet keresi. Ezután nem sokkal azonban egy hosszabb alvós időszak következik, mintha a születés traumáját szeretné kipihenni. Még az is előfordulhat, hogy a szoptatáshoz is külön ébresztgetni kell. Ha a szülőszobán azonnal elvitték tőled, ilyenkor azt érezheted, te már sosem fogod ébren látni őt. Ne aggódj! Nem is olyan sokára eleget lesz ébren. Valószínűleg többet is, mint szeretnéd.

Az első alvás

Addig is örülj annak, hogy alszik. Kézenfekvő lenne azt tanácsolni, hogy aludj te is, amíg ő, hogy te is kipihend a szülés fáradalmait. Jó eséllyel azonban erre nemigen leszel képes. A szülést követő hormon- és adrenalinlöket miatt ugyanis kifejezetten élénknek érezheted magad. Persze ennek is vannak előnyei. Nyugodtan csodálhatod, milyen gyönyörű gyereked született, elmesélheted az érdeklődő rokonoknak, barátoknak a szülés rájuk tartozó részleteit. Ezzel is hozzá kerülsz közelebb.

Az első peluscsere

Ideális esetben a csecsemősnővér mutatja meg a pelenkacsere megfelelő lépéseit, köldökápolással együtt, de az is lehet, hogy egy rutinosabb szobatárs siet a segítségedre. Az első széklet, az úgynevezett magzatszurok zöldesbarna színű, erősen ragadós valami, amit igen nehéz levakarni a babapopsiról. Amint azonban beindul a tejed, a kisbabád széklete is megváltozik, sokkal krémesebb és sárgás színű lesz, ezzel lényegesen könnyebben boldogulsz majd. (Más kérdés, hogy időnként a legtökéletesebben illeszkedő pelusból is kifolyik majd, de ezt váltóruhával, extra adag popsitörlővel és extra adag nyugalommal kiválóan megoldod majd.)

Ha még többet szeretne tudni az első etetésről és az első vendégekről, olvassa el a folytatást a Babaszoba oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik