Élet-Stílus

A franciáknál nincs se Facebook, se mobil

Csoda, hogy az ottani gyerekek nyugodtabbak és tisztelettudóbbak?

Ahány ház, annyiféle gyereknevelési módszer. Ez így van jól, mert nem hinnénk, hogy létezne egyetlen olyan sablon is, ami mindenkinek egyformán jó lenne. Ettől függetlenül most mégis megosztjuk egy Franciaországban élő anyuka francia gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatait, mert kifejezetten tanulságosnak tartjuk.

A történet, amire az Ursula blogon botlottunk azzal kezdődik, hogy Katrina, az édesanya elmondja, 15 és 3 éves gyermekével 2 éve él Franciaországban. Hozzáteszi, gyermekei teljesen különbözőek, két dologban hasonlítanak csupán: magabiztosak és tisztelik a szüleiket.

Mióta külföldön élnek, a kislány határozott és önálló kis nővé cseperedett, amihez sokban hozzájárultak a francia tinik is. Miért? Hát ezért:

„Itt ugyanis a tinédzserek kiállnak magukért és a terveikért, közben pedig nem a közösségi oldalakon élik az életüket, hanem sportolás közben és délutáni együttléteken. Persze, teljesen más az iskolarendszer is, így az órák után nem sok idő marad a «baráti együtt-lógásokra».

Franciaországban nincs facebook profilja a tizenéves gyerekeknek és a szülők arra is figyelnek, hogy különórákra (és edzésekre) járjanak a gyerekek. Nincs mobil a suliban, aki mégis előveszi, attól elkobozzák.

A francia szülők is tisztában vannak vele, hogy a technika fejlődésével és az internet segítségével rengeteg olyan információhoz juthatunk, amihez korábban nem, mégis erősen a kontrollálják a gyermekek internetes tevékenységét, és gyakran elbeszélgetnek velük a chat és a közösségi oldalak veszélyeiről.”

Pláne most, hogy a világsajtóban egymás után jöttek a hírek azokról a tinikről, akik közvetve a közösségi szájtok miatt vetettek véget az életüknek. Mint kiderült, a franciák nem csak a kamaszokat, de a csecsemőket és az óvodásokat is teljesen más szellemben nevelik. Kíváncsi hogyan? Olvassa el az Ursula blogon!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik