Élet-Stílus

Kitörölhetőek lesznek a rossz emlékek

Végre valahára megszabadulhatunk kínzó emlékeinktől. De vajon tényleg ezt akarjuk?

A leszokóban lévők drogfüggők és a poszttraumás stressz-szindrómában (PTSD) szenvedők számára azonban a nem kívánt emlékek akár végzetesek is lehetnek. A korábbi metamfetamin-függők közül sokan például arról számoltak be, hogy a cigaretta, a pénz és a szájszárazság ellen alkalmazott rágógumi is olyan emlékeket ébresztett bennük, amik miatt újra elkezdték kívánni a szert, ez pedig nagyon megnehezítette a leszokásukat.

Most azonban, a világon elsőként, a Scripps Kutatóintézet floridai tudósainak sikerült kitörölniük a veszélyes, kábítószerrel kapcsolatos emlékeket a kísérleti egerek és patkányok agyából anélkül, hogy más emlékeket is károsítottak volna.

A meglepő felfedezés – amelyről részletesen a Biological Psychiatry című tudományos szaklap legutóbbi számában számoltak be a tudósok – egyértelműen bizonyítja, hogy létezhet olyan módszer, amivel a problémás és nem kívánt emlékek eltűntethetők a memória többi részének zavartalan működése mellett is.

“Az emlékeink tesznek minket azzá, akik vagyunk, de vannak olyan emlékek, amik igencsak megnehezíthetik az életünket – nyilatkozta Courtney Miller, a kutatás vezetője – Az „Egy Makulátlan Elme Örök Ragyogása” című filmben látott módszerekhez hasonló eljárásokat keresünk, amikkel képesek lehetnénk kitörölni a droghasználathoz, vagy valamilyen traumás eseményhez kapcsolódó emlékeket. A kísérleteink során egerekkel már sikerült ezt elérnünk anélkül, hogy a többi emlék károsodott volna.”

Szeretné tudni, hogy törölnék a szakemberek az emlékeinket? Olvassa el ide kattintva!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik