Élet-Stílus

Több ezer embert gyógyíthat egy új műtéti eljárás

Magyarországon először Pécsett mutatkozott be az úttörő fülsebészeti módszer.

Az úgynevezett fülkürt működési rendellenesség, vagyis a középfül és az orrgarat közti kis „cső” elzáródása Magyarországon a lakosság körülbelül 2-3%-át érinti, ami országosan több tízezer embert jelent.

A betegséget, ami előrehaladott állapotban a kellemetlen feszülés mellett hallásvesztést is okoz, az orvosok eddig csak komoly fülműtéttel tudták kezelni. Ám a Bielefeldben bemutatott és a közelmúltban már itthon is hatékonyan alkalmazott fülkürttágító eljárásnak köszönhetően ez most megváltozhat.

Ahogy azt ezen a videón önök is láthatják, a beavatkozás a szívkatéterezéshez hasonló elven működik: kitágítja a fülkürt oldalsó szájadékát.

A módszer a németeknél eddig egyértelmű siker: 6 ezer beavatkozás alapján 85%-os a gyógyulás. A pécsi orvosok itthon közel hasonló sikert értek el hat beteg kilenc fülének operálásával. A kilenc fülből hétnél hosszú távon javulást értek el – olvastuk a bama.hu-n.

A pécsi Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán egyébként már beszerezték az eljáráshoz szükséges, közel egymillió forint értékű műszereket, ám a műtétekhez nélkülözhetetlen, speciális katéter beszerzéséhez OEP-finanszírozást kért a klinika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik