Élet-Stílus

Doktor House egyik páciense a valóságban is létezik.

Íme, egy lány, aki nem érez fájdalmat.

A hóbortos doki még a harmadik évadban találkozik Hannah Morgenthal különös esetével: a lányéval, aki egy extrém ritka genetikai mutáció miatt nem érez fájdalmat. Ha emlékeznek, akkor tudják, hogy az epizód egyik nagy kérdése volt, hogy az állandó fájdalomban élő House vehet-e mintát a lány ideggyökéből, hogy azzal gyógyítsa saját magát.

Bár House végül nem kapott engedélyt a kísérletre, a való életben, német orvosok igen. A jénai egyetemi kórházban kezelt CIP beteg – vagyis fájdalomra érzéketlen – lány beleegyezett, hogy az orvosok a génjei közt vizsgálódva, megkeressék azt a mutációt, amik az állapotát okozzák. A lány és a szakemberek is azt remélik, hogy a vizsgálat hosszútávon hozzájárul majd ahhoz, hogy gyorsabban ható és tovább tartó fájdalomcsillapítókat kísérletezzenek ki.

A CIP beteg lány a betegséget nem szüleitől örökölte – egyiküknek sincsenek tünetei -, és csakúgy, mint House betegének, nagyon oda kell figyelnie magára, mert bármilyen sérülés éri – megvágja, megégeti magát, vagy eltöri valamijét – nem érzi egyáltalán.

A mutáns SCN11A gén

Az orvosok már azonosítottak egy mutációt a lány SCN11A génjén, ami szerintük felelős lehet azért, hogy az impulzusokkal feltöltött neuronok nem tudják továbbadni az információt. Ennek eredménye, hogy a test nem érez fájdalmat.

Hogy bebizonyítsák elméletük helyességét, a tudósok befecskendezték ezt az SCN11A gént patkányokba. Néhány hónappal később azt tapasztalták, hogy ezek a patkányok az „egészségeseknél” jóval gyakrabban szenvednek sérüléseket, ami arra utalhat, hogy valószínűleg nem éreznek fájdalmat.

A kutatók az eredményen felbuzdulva már nekikezdtek egy olyan fájdalomcsillapítónak, ami úgy működik, hogy blokkolja az SCN11A csatornát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik