Élet-Stílus

Elhízás és asztma? Ez áll a háttérben!

tulsuly(960x640)(1).jpg (túlsúly, )
tulsuly(960x640)(1).jpg (túlsúly, )

Az elhízott gyerekek és tizenévesek makacs, nehezen kezelhető allergiájának, illetve asztmájának egyik oka a D-vitamin hiánya lehet - derült ki egy kutatásból.

“Korábban nem sikerült magyarázatot találni arra, hogy az elhízott fiatalok körében miért gyakoribb az asztma és az allergia. Bár egyes eredmények külön-külön rámutattak, hogy az egészséges immunrendszerhez megfelelő D-vitamin szint szükséges, és az elhízottaknál gyakori ennek hiánya” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Candace Percival, a Walter Reed Nemzeti Katonai Kórház orvosa.

A 86, tíz és tizennyolc év közötti fiatal bevonásával készült vizsgálat célja az volt, hogy feltérképezze, mutatkozik-e összefüggés a D-vitamin hiánya és a magas allergiakockázat között a súlyfölösleggel élők esetében. A résztvevők közül 54-en voltak túlsúlyosak vagy elhízottak a testtömegindexük alapján, amely a korosztályuk 85 százalékánál testesebbnek határozta meg őket. A többi 32 fő egészséges testsúlyú volt. A kutatók mindegyiküknél kiszámolták a BMI úgynevezett Z-értékét, ami az átlagtól való eltérést mutatja, majd vérminta alapján megállapították a 25-D-hidroxivitamin szintjüket. Az elhízottak közül mindannyian D-vitamin hiányosak voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik