Élet-Stílus

Van megoldás a csíkosodás ellen

terhesség (terhesség)
terhesség (terhesség)

A várandósság alatt csak a legszerencsésebbek ússzák meg striák nélkül, pedig van megoldás ellenük.

A serdülőkorú lányok 70 százalékán, a kamasz fiúk 40 százalékán, a terhesek 90 százalékán jelennek meg striák, azaz növekedési vagy terhességi csíkok. Nincsenek biztonságban a sportolók, testépítők, a hirtelen meghízottak sem, hiszen rajtuk is kialakulhatnak ezek a márványos, kezdeti állapotukban vörös, sötét rózsaszín, barnás vagy lilás csíkok. A kezdetben vöröses (aktív stria) csík később kifehéredik, gyöngyházfényűvé halványodik (inaktív stria) – ez azonban nem jelenti, hogy a csíkok kevésbé feltűnőek.

Mit tegyek, hogy ne legyek csíkos?

A legfontosabb a hirtelen súlygyarapodás, a túl gyors izomtömeg-növekedés elkerülése. A bőr feszülésének leggyakoribb oka az általános vagy helyi hízás, ezért ügyeljünk az étrendünkre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Ez különösen a várandós kismamáknak fontos, akik esetében lényeges, hogy ne hízzanak túl sokat a babavárás hónapjai alatt. Bizonyos tápanyagokkal, illetve étrend-kiegészítőkkel hozzásegíthetjük a szervezetünket ahhoz, hogy a kötőszövetei gyorsabban regenerálódjanak. Az ételeink megfelelő cink-, fehérje-, A-, C- és E-vitamin-tartalma csökkentheti a striák létrejöttéhez vezető kötőszöveti degeneratív folyamatokat.

Nagy kérdés lehet, hogy érdemes-e a striákat kenegetni, vagy éppen krémekkel megelőzhetőek-e a csíkok. Az ezekkel kapcsolatos vizsgálatok ellentmondásosak ugyan, meggyőző bizonyítékot még egyik termék sem szolgáltatott, de rengeteg krém van forgalomban, és az emberek többsége ezekben bízik a leginkább. A legtöbb termék segít rugalmasan, hidratáltan tartani a bőrt, ez mindenképpen előny. A terhességi csíkok megelőzésére szolgáló kozmetikumok hatékonysága nagymértékben függ attól, hogy masszírozzuk, csipkedjük-e az érintett bőrfelületet. A kenegetés, gyengéd dörgölés, enyhe kefélgetés fokozza a bőr vérellátottságát.

Mit tehet a már kialakult striák eltüntetéséért? Olvassa el a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik