Élet-Stílus

60 felett is érdemes videojátékozni

videojatek (videojatek)
videojatek (videojatek)

A játék javítja az idősebb felnőttek többfeladatos munkavégzését.

A Nature szaklapban közzétett tanulmányból az derült ki, hogy a játékkal játszó személyek gyorsabban és hatékonyabban tudtak egyszerre több feladatot végezni, mint azok a huszonévesek, akik nem játszottak a játékkal. Az előnyök más feladatokban is megmutatkoztak, és körülbelül hat hónapig éreztették hatásukat.

Az eredmények nem jelentik azt, hogy akik videojátékokat játszanak, nyugodtan SMS-ezhetnek vezetés közben, és egyelőre a való életben sem lehet feltétlenül alkalmazni őket. A kutatást vezető Adam Gazzaley, a San Franciscó-i Kalifornia Egyetem munkatársa szerint azonban ez az első olyan kutatás, amely bebizonyította, hogy a videojátékokból szerzett készségek a videojátékozáson kívül egyéb területeken is javíthatják az emberek teljesítményét.

Gazzaley egy speciális videojátékot készíttetett a kísérlethez. A NeuroRacer című játékban a játékosoknak egy animált autót kell egy változatos, kanyargós úton tartaniuk, miközben színes geometriai alakzatok ugranak fel a képernyőn, és csak a meghatározott alakzatokra kell rákattintaniuk. A játék kifejezetten a többfeladatos munkavégzés képességét fejleszti.

Ha kíváncsi arra, hogy zajlott a kísérlet, kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik